Annons

Annons

Annons

Åsikter

Insändare
De rikaste arabstaterna vägrar att ta hand om sina medmänniskor

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Miljontals syrier lever som flyktingar i sitt hemland och länder runt omkring. Här ett flyktingläger strax utanför den jordanska staden Zaatari.

Bild: Henrik Montgomery/TT

Annons

EU-länderna har tagit emot hundratusentals människor, men rika arabiska länder har tagit emot noll flyktingar från kriget i Syrien. Qatar är ett av de rikaste länderna i hela världen. Landet har mycket olja, där finns inte mer än drygt två miljoner invånare och man har mycket pengar som kan utveckla samhället och gör att man kan ta emot flyktingar. Efter att ha tittat på nyheterna har jag fått ett nytt perspektiv.

Innan jag såg om den arabiska revolutionen så lärde jag mig att muslimska människor gör allt för sin religion, men sanningen är att pengarna ändrar människor. Jag menar inte alla muslimer, utan jag menar vissa länder som Saudiarabien, Qatar och Förenade arabemiraten.

Dessa tre länder skulle idag kunna ta emot de miljoner män, kvinnor och barn som är på flykt inne i Syrien. Av de som lyckats fly från kriget har nästan två miljoner hamnat i Turkiet. Till lilla Libanon har drygt en miljon flyktingar sökt sig. I omgivande länder som Jordanien och Egypten finns idag hundratusentals. Många har också sökt sig till Europa.

Annons

Annons

De rikaste arabländerna skulle kunna göra mer för att hjälpa syrierna.

Som Hans Rosling sa i sitt tal om syriska flyktingar: Det är svårt för oss att förstå krig. Det här mördandet hos de här människorna, den risken de har tagit, den beslutsamheten som de har, har gjort att vi till slut har fattat hur grymt det här kriget är och hur gräsligt det är.

Vi kan tänka en liten stund på hur dessa människor söker asyl men vi ger dem ingen chans att ta sig ut ur Syrien, så de blir tvungna att åka livsfarliga båtar bara för att få ett bättre liv, som alla vi andra har. Det är ju pinsamt för oss att se dessa barn dö och inte göra något åt det.

Det här kriget måste ta slut. Det finns vissa länder som säger att det finns gränser för att ta emot flyktingar. Ja det är rätt men Libanon är ett fattigt land som har drygt 4 miljoner invånare och har tagit emot 1,1 miljoner flyktingar.

Ungefär en miljon har kommit till Europa, medan de rika arabiska länderna har noll asylsökande. Saudiarabiens kung sade att han ska ta emot noll flyktingar och han är inte redo att ta in någon annan in i sitt land.

Det finns inga länder som är i närheten av att ha tagit emot flyktingar i samma utsträckning som Libanon och Turkiet har gjort. Istället för att alla länder ska tjafsa och hitta lösningar för att minska antalet flyktingar, så kan vi stoppa kriget i deras hemland. Då kommer alla dessa flyktingar åka tillbaka till sitt hemland. Jag tror inte det finns någon som vill leva i ett land som hen inte är född i eller där man inte talar samma språk.

Annons

Annons

Syrien behöver 37 miljarder kronor per år. Saudiarabien har enorma mängder pengar, alltså de förlorar ingenting på att hjälpa de människor som de kallar för bröder och systrar. Det är inte heller en lösning att hela Syriens befolkning åker till Europa och låter dem med svart flagga, alltså IS, vara kvar i Syrien.

Det måste bli fred och kriget måste vinnas och vi måste se till att människor i Syrien inte ska dö av svält. Vi måste bygga demokrati, skapa rättigheter för dessa människor och se till att regeringen får tillräckligt med pengar för att bygga skolor, sjukvård och företag.

Khochnav Abdi

Khochnav Abdi bor i Lund och är 16 år. Han är kurd från Syrien och har varit tre år i Sverige.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan