Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Pierre Dethorey

Antikvariatbokhandlaren Pierre Dethorey, Lund, har avlidit vid 77 år ålder. Närmast sörjande är dottern Sabina Dethorey med döttrarna Josefin och Malva och sonen Jesper Dethorey med sambon Hizreta.

Pierre Dethorey var trots sitt exotiska namn genuin stockholmare från födseln. Hans morfar var Karl Börjesson, som i många år innehade den välkända antikvariatsbokhandeln Björck och Börjesson vid Drottninggatan. När Börjesson dog 1941, fördes arvet vidare av Pierres mor Gertie och hennes bröder.
Sitt spanska efternamn fick Pierre efter fadern Ernesto Dethorey, en katalansk författare och översättare, som under en tid var pressattaché vid spanska republikens ambassad i Stockholm, innan Franco tog makten 1939.
1966 flyttade Pierre till Lund som medhjälpare till den legendariske bokhandlaren Gunnar Johanson-Thor. Han frigjorde sig dock snart och öppnade eget i Åkarp, där han tillsammans med sin fru Aina drev Sveriges första postorderantikvariat. När de 1977 köpte anrika Olins antikvariat mitt i Lund, så tog de med sig namnet Åkarps antikvariat till Lund, vilket förbryllade många. Men på den stilfulla ljusblå skylten mot Klostergatan stod fortfarande med förgyllda bokstäver OLINS ANTIKVARIAT – SJÖBLOMS EFTR., det senare namnet efter bokhandelns grundare. Inte utan stolthet berättade Pierre att han, efter herrarna Sjöblom och Olin, var den blott tredje ägaren till Sveriges äldsta antikvariat, grundat redan 1867.
Olins/Åkarps antikvariat var ett eldorado för bokälskare. En specialitet för Pierre Dethorey var den raffinerade julskyltningen med enbart röda klotband i det stora butiksfönstret mot Klostergatan. Själv satt han oftast vid sitt skrivbord i det yttre rummet, bakom en kassaapparat från anno dazumal och ständigt i färd med att författa nya kataloger på sin skrivmaskin, på 90-talet ersatt med en dator.
Det inre rummet i affären var en veritabel kyrksal för böcker med brunbetsade bokhyllor i 14 våningar i sex djupa schakt in mot gården. Med åren blev det allt mera vildvuxet i denna bokskog, men Pierre visste alltid var han hade sina böcker och frågade man honom efter någon bok, försvann han gärna in i skogen av böcker och kom lätt triumferande tillbaka med sitt fynd.
Pierre var även aktiv i Svenska Antikvariatföreningen, där han avancerade till ordförande. Han medverkade också i bildandet av Bokhistoriska Sällskapet och var med och initierade bokmässan ”Den gamla bokens dagar” och deltog i dess utställningar varje höst i Lunds stadshall.
Det var en stor förlust för stadsbilden, när Olins/Åkarps antikvariat av ekonomiska skäl tvingades flytta från Lunds centrum. De traditionsrika lokalerna firades av med ett rejält program på Kulturnatten i Lund 2008.
Men Pierre fortsatte träget sitt arbete i de nya rymliga lokalerna ute på Gastelyckan, som efterhand blev lika fulla med böcker som de gamla lokalerna. Kundbesöken krympte dock drastiskt, näthandeln tog över helt och hållet.
Men för de av oss gamla kunder som ibland förirrade oss ut till Gastelyckan, var det alltid lika givande att hälsa på den något fåordige men alltid lika tjänstvillige och kunnige antikvariatbokhandlaren. Lundaprofilen Pierre Dethorey var ett med sitt yrke och lämnar ett stort tomrum efter sig bland alla sanna bokvänner.
Jan Torsten Ahlstrand
stamkund
Gå till toppen