Huvudledare

Ledare: Framtiden måste vara ljus, trots allt.

Studentflakens tid är här.Bild: Johan Nilsson/TT
Nu ekar den åter från skolgårdar och lastbilsflak – sången om den ljusnande framtid.
Den klingar lika trosviss som förr om åren, trots de återkommande otäcka rapporterna om terrordåd. Som nu nyheten om ytterligare en attack i London på lördagskvällen; sju människor miste livet och tre terrorister sköts till döds. Tillvägagångssättet är bara alltför välbekant: ett tungt fordon som mejar ner värnlösa fotgängare.
När terroristerna vill sprida skräck och vanmakt gäller det att orka stå upp för framtidstro och optimism.
Det är precis var årets studenter gör. De går ut mot jobb och vidare studier med entusiasm, som traditionen bjuder.
Men den som vill söka tecken i tiden kan fundera kring vad studenterna drömmer om. När företaget Studentkortet ställde frågan till unga som redan har börjat på högskolan låg internationella teknikjättar som Apple och Google högt på önskelistan över arbetsgivare, tillsammans med svenska nationalklenoder som Ikea, Hennes & Mauritz och Volvo.
Mer oväntat var kanske att en utskälld svensk myndighet kvalar in i toppen: många vilja jobba inom polisen.
Ett tecken i tiden, kanske. Framför allt bådar det gott med tanke på de stora behoven där. Politikerna talar om 10000 fler polisanställda till år 2024 och regeringen vill starta två nya polisutbildningar – i Västra Götaland och Malmö. Men redan idag är det svårt att rekrytera tillräckligt många och fler än någonsin lämnar polisyrket. Trots sänkta antagningskrav gapar åtskilliga platser tomma på de befintliga utbildningarna.
Mot den bakgrunden avfärdas regeringens satsning som orealistisk. "Problemet är att studenter saknas", skrev de ansvariga för utbildningarna på DN Debatt (25/4).
Är detta nu raskt på väg att ändras? Behovet av fler poliser är uppenbart, samhället måste kunna skydda sig mot alla som hotar vår vardag. Det är ett av statens grunduppdrag. Regeringen gör därför klokt i att följa de utbildningsansvarigas uppmaning om att uppvärdera yrket – med bättre lön och bättre arbetsvillkor. Som för lärarna.
Dessvärre har inrikesminister Anders Ygeman (S) avfärdat tanken på att göra motsvarande för poliserna. Han måste tänka om, även om det nu verkar finnas ett ökat intresse av att söka sig till utbildningen. För det räcker inte att fler vill bli poliser om arbetsvillkoren sedan får dem att lämna yrket.
En annan intressant detalj i Studentkortets undersökning är att så många vill driva ett eget företag. Det vittnar om samma självförtroende som de lyckorusiga sångerna från studentflaken. Politiker har all anledning att försöka hålla liv i entreprenörsdrömmen: fyra av fem nya jobb har på senare år vuxit fram inom små och medelstora företag och dessa är också bäst på integration.
När studentfirandet är som gladast gäller det att hålla tummarna för att de här trenderna håller i sig och studenterna lyckas följa sina drömmar. För då får vi ett samhälle med fler poliser, fler jobb och bättre integration. Tryggare och rikare. En ljusnande framtid för långt fler än dem som nyss har tagit studenten.
Det här en opinionstext från ledarredaktionen. Tidningens politiska hållning är oberoende liberal.
Gå till toppen