Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dylan: "Sånger ska sjungas, inte läsas"

Med fem dagar kvar till deadline har Bob Dylan skickat in sin Nobelföreläsning till Svenska Akademien. I ljudinspelningen lyfter Dylan fram tre litterära klassiker som har påverkat hans skapande och diskuterar hur hans musik knyter an till litteraturen.

Bob Dylan har nu fullföljt sina Nobelåtaganden. Arkivbild.Bild: David Vincent/AP/TT
En viss lättnad går att skönja i Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius ord.
"Nu när föreläsningen har levererats närmar sig Dylanäventyret sitt slut", skriver hon i det pressmeddelande som signalerar att Akademien till sist har tagit emot Bob Dylans Nobelföreläsning.
Därmed är en långdragen historia, med en pristagare som generöst beskrivet har varit svårnådd sedan det stod klart att han var fjolårets Nobelpristagare i litteratur, och som vid sitt Sverigebesök under sin turné i våras inte kommenterade händelsen med ett enda ord på scen, till ända.
Själva föreläsningen inleds med en genomgång av Bob Dylans musikaliska uppvaknande. Till de rökiga tonerna av ett jazzklingande piano berättar Dylan om hur han kände ett släktskap med Buddy Holly, och hur en skiva med folk- och bluesmusikern Leadbelly förändrade hans liv.
– Jag ville lära mig den musiken och träffa människorna som spelade den. Sångerna skiljde sig från de som spelades på radion. De var mer livfulla och sanna, säger han.
Men folkmusiken och bluesen, vars vokabulär han anammade, är bara en del av Dylans influenser.
– Det nya som kom fram var väl att han tydligen känt ett behov av att relatera till litteraturpriset, att se sin egen konstnärliga verksamhet som uttryck för litteratur, säger Ola Holmgren, professor emeritus i litteraturvetenskap.
Bob Dylan nämner böcker som "Don Quijote", "Ivanhoe", "Robinson Crusoe", "Gullivers resor" och "Två städer", läsmaterial från grundskolan, som grundbultar i sitt eget skrivande:
– De gav mig ett sätt att se på livet, att förstå den mänskliga naturen och en måttstock för jämförelse. Dessa böckers teman letade sig in i många av mina sånger, både medvetet och omedvetet.
Tre klassiker som Dylan särskilt lyfter fram som viktiga för honom är Herman Melvilles "Moby Dick", Erich Maria Remarques "På västfronten intet nytt" och Homeros "Odysséen".
Mot slutet diskuterar han det som är Dylankännarnas favoritämne: vad betyder alltihop, det här som jag och andra låtskrivare håller på med?
– Alla dessa teman kan betyda väldigt många saker. Om en sång berör dig så är det allt som är av betydelse. Jag behöver inte veta vad en sång betyder. Jag har skrivit alla möjliga saker i mina sånger, och jag kommer inte oroa mig för vad alltihop betyder. Jag tror inte heller Melville oroade sig för vad allt han skrev hade för betydelse, säger Dylan.
Han nämner en rad skriven av poeten John Donne och säger "jag vet inte vad den betyder, men det låter bra och du vill att dina sånger ska låta bra."
– Det är också typiskt Dylan. Det är hans röst, hur han hör det hela, som gäller. Och det är det som gäller för oss också när vi hör Dylan. Det är rösten, mer kanske än innehållet i det han sjunger, säger Ola Holmgren.
Till sist avslutar Bob Dylan, Nobelpristagare i litteratur 2016, sin föreläsning med en uppmaning:
– Sånger är inte som litteratur. De är menade att sjungas, inte läsas, och jag hoppas att några av er får möjligheten att lyssna på dessa texter som de var menade att höras: på konsert eller skiva eller hur nu folk lyssnar på sånger dessa dagar.
Fakta

Dylan och Svenska Akademien

2016:

13/10: Nobelpriset tillkännages. Dylan svarar inte i telefon. Avslutar konsert i Las Vegas utan kommentar. Spelar "Why try to change me now".

15/10: Dylan fortsatt tyst.

17/10: Ständiga sekreteraren slutar ringa.

18/10: Under vinjetten "Books" på Dylans hemsida finns nu en uppdatering i versaler: "Winner of the Nobel Prize in literature".

21/10: Dylans hemsida stryker den redan undanskymda Nobelprisnoteringen.

21/10: På en fråga om hur akademiledamoten Per Wästberg skulle uppfatta det om Dylan fortsätter att vara tyst svarar Wästberg: "Man kan ju säga att det är oartigt och arrogant."

22/10 Sara Danius förklarar att Per Wästbergs uttalande inte är Svenska Akademiens.

25/10: Ulf Lundell tycker inte att Dylan är arrogant.

29/10: Sara Danius berättar att Dylan ringt och tackat ödmjukt. Han accepterar priset, han är "mållös".

16/11: Dylan ger besked om att han inte kommer. Han har "andra åtaganden". Eventuellt kommer han i vår.

10/12: Nobelpriset delas ut. Bob Dylan skickar inget sändebud men Patti Smith sjunger hans "A hard rain's a-gonna fall".

2017:

1/4: Bob Dylan uppträder på Stockholm Waterfront. Svenska Akademien kommer dit för att lämna över hans Nobeldiplom och Nobelmedalj.

5/6: Svenska Akademien meddelar att den har mottagit Dylans Nobelföreläsning. Därmed har han också rätt till prissumman.

Gå till toppen