Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Falsterboelev är en av landets främsta unga uppfinnare

Åttondeklassaren Erik Eckner från Falsterbo är en av Sveriges främsta unga uppfinnare. Hans idé för att duscha klimatsmartare vann andra pris i den rikstäckande tävlingen Finn upp.

Erik Eckner.Bild: Marc Femenia
Erik Eckner, som går i åttan på Skanör Falsterbo Montessoriskola, vann nyligen andra pris i Finn upp, Sveriges största uppfinnartävling för unga. Idén till hans Hot water timer föddes under ett fysikprojekt om elektricitet i skolan.
– Då fokuserade jag på vad man förbrukar i hushållet, och att värma upp varmvatten tar mycket energi. När vi sedan skulle ta fram våra tävlingsbidrag under våren utvecklade jag de tankarna, säger han.
Uppfinningen är en mätare, som tidsbegränsar duschtiden.
– När termometern känner av att det kommer varmvatten sätter timern igång och när den har räknat ner stängs ventilen av – sedan får man bara kallvatten. På det sättet kan man både hålla koll på elräkningen och energiförbrukningen hemma.
Erik Eckner var en av drygt 1 400 elever i åldern 12–15 år från hela Sverige som lämnade in bidrag till årets tävling. I april fick han veta att hans uppfinning var en av tio utvalda.
– Det är min första uppfinning. Timern handlar både om miljö- och ekonomiskt tänkande, det känns som att det ligger rätt i tiden.
För sin andraplacering fick han diplom och ett stipendium på 3000 kronor, som delades ut under en ceremoni på Nobelmuseet i Stockholm.
– Jag blev såklart väldigt glad. Det var kul bara att vara på plats och få priset i Stockholm, säger Erik Eckner.
Har du blivit taggad att uppfinna fler saker?
– Jag vet inte, men nu är det sommarlov och man har gott om tid att komma på idéer. Jag har också planer på att utveckla timern, men vi får se vad som händer i framtiden helt enkelt.
Fakta

Juryns motivering:

"Vi behöver tänka mer på miljön, ett sätt är att hålla koll på varmvattnet för att spara vatten och el. Hot Water Timer ökar medvetenheten hos duscharen. Du får själv bestämma hur länge du vill duscha varmt med en timer. Därefter kommer bara kallvatten. Funktionell och energismart idé. Juryn kan se fler användningsområden än duschen.

Finn upp grundades 1979 av den ideella organisationen Ingenjörsamfundet i samarbete med Svenska Uppfinnareföreningen. Verksamheten finansieras av Skolverket samt sina ägare: Unionen, Vision, Finansförbundet, Fackförbundet ST och Försvarsförbundet.

Gå till toppen