Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Granne: "Litar inte längre på människor här"

Männen som greps efter attentatet i London är trevliga och brukade spelade fotboll med barnen och bjuda på muffins, säger invånarna på King's Road i Barking i östra London. – Tur är det enda som skyddar mot terrorism, säger en nybliven pappa som bor i samma hus.

Polisingripande i Barking under söndagen.Bild: Stefan Rousseau/AP/TT
En sval eftermiddagsbris letar sig fram genom det nybyggda bostadsområdet på King's Road. Tolv personer greps när polisen slog till i en gryningsräd på söndagsmorgonen, ytterligare ett antal på måndagen, efter lördagens attentat.
Nu är ett av husen där polisen slog till i söndags avspärrat med polisens plastband, en stålgrå polisbuss är parkerad utanför och kriminaltekniker försvinner in och ut genom porten till trapphuset.
En man och en kvinna i 30-årsåldern kommer ut ur byggnaden med ett spädbarn i en rosa barnvagn. Familjen, som inte vill vara med på bild eller skylta med sina namn, berättar att de bor en våning över männen som greps, och att det känns obehagligt att bo grannar med personer som gripits i samband med utredningen av attentatet.
– Vad som helst hade kunnat hända. Tänk om de haft en bomb som plötsligt exploderat? Men terrorister kan finnas överallt, så det går aldrig att vara riktigt säker. Du vet inte ens när de slår till nästa gång. Tur är det enda som skyddar mot terrorism, säger pappan.
Jayanta Thoutam, 32, som bor på samma våning som familjen med barnvagnen, säger att han har trivts i det till synes lugna och trygga bostadsområdet fram tills nu.
– De kanske valde det här området eftersom det är lugnt, här är det ingen som tar alltför mycket kontakt. Det är till och med lugnt med alla polisbilar som står här i dag. Folk sköter sig själva och har sina jobb att gå till, säger Jayanta Thoutam.
Fan Kasogba, 32, har hälsat på sin mamma som bor i ett av husen. Hon säger att männen som greps brukade hålla till nere på gården på eftermiddagarna, och att de var snälla mot barnen.
– I fredags gav en av dem muffins till min son eftersom fastan var över. Ibland spelade de fotboll med ungarna, säger Fan Kasogba.
Danuta Huczko, 35, säger att hon kände en av männen som misstänks för inblandning i attentatet.
– Jag och min man brukade hälsa på honom när vi såg honom på gatan. Ibland frågade han om han fick ta med mina två tio- och elvaåriga söner till McDonalds, men jag sade alltid nej, säger Danuta Huczko.
Hon säger att hon kommer att försöka flytta till ett annat bostadsområde så fort som möjligt.
– Vi brukade leva som vem som helst, i lugn och ro, men nu oroar jag mig för att låta mina barn leka utomhus. Jag litar inte längre på människorna här, säger hon.
Fakta

Det här vet vi om Londondådets offer

Sju människor dödades av angriparna i attacken. 48 skadade personer fördes till sjukhus.

För 21 personer är tillståndet kritiskt.

Ett av offren har namngivits hittills, en kanadensisk kvinna från Castlegar i British Columbia.

En fransman finns bland dödsoffren, enligt Frankrike. Sju andra franska medborgare har skadats, varav fyra kritiskt.

Två australier, från Brisbane och Darwin, är skadade, och enligt regeringen i Canberra kan det finnas två till australier som är skadade.

En polis som inte var i tjänst och en transportpolis som konfronterade terroristerna med en batong skadades.

En brittisk man sköts i huvudet av en förlupen kula från en polis, men hans skador är inte allvarliga.

En man från Nya Zeeland höggs i ansiktet, nacken och magen. Hans partner skadades också.

En man som arbetar som journalist på Sunday Express vårdas på intensiven efter att ha blivit huggen i halsen.

Källa: The Guardian

Gå till toppen