Heidi Avellan

Heidi Avellan: Hipp hurra för allas Sverige!

De kungliga firar på Skansen.Bild: JESSICA GOW / TT
Först tog det väldigt länge att bestämma om nationaldagen ska firas. Nu är frågan hur den ska firas. Tårta? Flagga? Måste det vara Sverigedräkt och Skansen? Eller ses på stranden eller krogen?
Grannarna verkar så självklara:
Danmark firar landets första grundlag som undertecknades den 5 juni 1849 – det som firas är den danska demokratin.
Finland firar sin självständighet den 6 december, i år hundra självständiga år. När det krävts tre krig för att få vara ett fritt land är det inte så svårt att förstå vad som firas. Det blir en högtidlig dag med fackeltåg och två ljus i fönstret.
Och så syttende mai: Norge firar sin grundlag. Friheten. Folk klär sig fint och barnen går i barntåg och får äta sig stinna på glass och godis. Nästan alla är glada och gästvänliga och lite spralliga. Men för vem är dagen?
Public service NRK lyfte debatten och kommentarstråden visar att det inte heller här är kristallklart. Medan en del ser grundlagsdagen som ett sätt att välkomna alla i landet kräver andra att den 17 maj ska förbehållas norrmännen. Men får här ett bra svar: ”Kanske en del av oss ser en viss skillnad mellan ’nationaldag’ och ’nationalistdag’?”
Nationaldagen i Sverige firas dels till minne av 1809 års regeringsform, dels för det var den dagen Gustav Vasa valdes till Sveriges kung 1523 och landet enades. Det har inte med blod och jord att göra, utan staten och nationsbygget. Rimligen firas då värderingar som människor i landet blivit överens om:
Demokratin och rättsstaten. Frihet, jämlikhet och jämställdhet. Nationen som idé – stiliga värderingar att vara stolt över. Inte en utestängande ”svenskhet”. Det går självfallet att älska Sverige och vifta med flaggan utan att utestänga dem som inte föddes här. Att skilja mellan nationaldag och nationalistdag. Medborgarskapsceremonierna denna dag är en fin tanke.
Hur vi firar beror på vad vi firar.
Kungen får fira på Skansen, andra kan hitta modernare mys. Var och en kan helt enkelt fira sitt Sverige.
Gå till toppen