Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nord & Francke

One Love i Manchester – själva antitesen till ”good enough for rock'n'roll”

Maria G Francke ser en välgörenhetskonsert 2.0

Ariana Grande och Miley Cyrus på One Love-konserten i Manchester.Bild: Dave Hogan
Välgörenhetskonserten som arrangerades för att hedra offren för terrordådet i samband med Ariana Grandes konsert i Manchester för två veckor sedan styrdes upp i rekordfart. Ändå hann ett nytt omfattande dåd genomföras i samma land innan det var dags – i London i lördags kväll.
Men ett dygn senare stod en imponerande samling artister på Old Trafford Cricket Ground och denna kväll hände något avgörande med vår bild av hur arrangemang av den här typen brukar se ut. Bono lyste med sin frånvaro. Sting hade något helt annat för sig. Det fanns inget hårdrocksalibi, ingen Alicia Keys. Detta var en ren och skär popgala. Det lättviktiga blev blytungt.
Artistsammansättningen berodde naturligtvis på att det var just Ariana Grande som stod i centrum. Hon är bara 23 år och det är en sak att behärska en stor utomhusscen, det är en helt annan att ro i land ett sådant här projekt, att vara den röda tråden i ett sådant här känslomässigt ansträngande jättearrangemang.
Med sig hade hon namn som Katy Perry, Miley Cyrus och Justin Bieber. Pharrell Williams, Coldplay och Imogen Heap. Black Eyed Peas var ändå i Storbritannien eftersom de invigde lördagens Champions League-final och stadens söner Take That, Robbie Williams och Liam Gallagher kvalade in i en separat grupp.
Ingen kom in och gjorde något halvdant (nja, möjligen Liam Gallagher). Det var mycket känslor, men samtidigt extremt proffsigt. För detta var unga, väldrillade artister och musiker som inte en sekund har förlitat sig på good enough for rock'n'roll i sin karriär, inte heller nu. Här handlar det mer om perfekta poplåtar och att göra en bra show.
Konserten var tre timmar lång och detta är ingen recension men det fanns några framträdanden som stod ut på olika sätt.

Katy Perry

Bild: Dave Hogan
Hon gjorde en dramatisk entré i helvitt och fjäderskrud och inledde sitt set med en kärleksövning. Alla – på konserten och hemma framför tv-apparater och datorer – uppmanades att röra vid personen som var bredvid, se den i ögonen och säga I love you. Pinsamt? Nej, det var en varm och fin och lite känslobubblig stund innan hon kastade sig ut i arenapopen.

Pharrell Williams & Miley Cyrus

One Love var på fullaste allvar och en viktig del av allvaret var att artisterna inte väjde för de glada poplåtarna. Det var en kärleksmanifestation av tydligaste slag när Pharrell Williams gjorde gemensam sak med Miley Cyrus i Happy med textrader som clap along if you feel like happiness is the truth. Det behövdes inget brandtal, ingen högstämd introduktion – bara sväng, handklapp och allsång.

Robbie Williams

Varje gala måste ha en riktigt, riktigt fet ballad som får alla röster att smälta ihop till en. Här blev det Angels. En älskad artist som sjunger en älskad låt och känner stödet från tusen och åter tusen i publiken. Robbie Williams gick upp på scen med en sådan pondus och han hade publiken stadigt i sin hand. Kvällssolen glittrade i mobiler och solglasögon och om Gud tittade ner på jorden en liten stund under kvällen var det nog precis här.

Justin Bieber

Och vem skulle ha trott att Justin Bieber var den som skulle få mina ögon att tåras denna kväll? Han spelade två låtar, med bara sin gitarr som ackompanjemang, och sedan talade han med gråten i halsen så att han nådde ända in i hjärtat.

Ariana Grande & Miley Cyrus

Ärligt talat, det lät riktigt ruttet när Ariana Grande inledde Don't dream it's over av Crowded House. Men Miley Cyrus kom snabbt in och stöttade och trots att känslorna låg utanpå, trots det spröda, fanns där och då en styrka i de två tillsammans, ständigt hand i hand eller med armarna om varandra.
Den som drog det tyngsta lasset under One Love var Ariana Grande. Dels mätt i scentid, men troligen också rent känslomässigt eftersom det var efter hennes konsert som terrordådet som tog 22 liv utfördes. Hon har redan gått till historien som en bästsäljande artist, men denna kväll gav henne ytterligare en dimension.
Bild: Dave Hogan
Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här!
Mejla oss!
Läs alla artiklar om: Terrordådet i Manchester
Gå till toppen