Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Terrordåd väntas inte påverka britters röstande

Ofta brukar sittande regeringar öka sitt stöd efter omskakande händelser, såsom terrordåden i Storbritannien. Men premiärminister Theresa May verkar inte kunna räkna med den effekten inför torsdagens nyval, enligt statsvetare.

Storbritanniens premiärminister Theresa May talar vid Royal United Services Institute for Defence and Security Studies i London.Bild: Andrew Matthews/AP/TT
Försvar, säkerhet och terror är traditionellt paradgrenar för Mays Konservativa parti. Premiärministern har dessutom lång erfarenhet av att hantera sådana frågor från sin tid som inrikesminister.
Men regeringen har inte ökat sitt stöd efter dådet i Manchester för två veckor sedan, enligt opinionsmätningar.
Tvärtom verkar Mays rival, socialisten och mångåriga fredsaktivisten Jeremy Corbyn, ha fortsatt knappa in på henne inför torsdagens val.
– Det finns inga tecken på att Manchesterdådet gjorde någon skillnad. Så därför finns det ingen anledning att tro att dådet i London (i lördags) kommer att göra det heller, säger opinionsexperten John Curtice, professor vid University of Strathclyde, till TT.
En anledning kan vara att valkampanjens stridsfrågor i ett sådant här sent skede är så pass etablerade att debatten fortsätter i samma spår, säger Curtice.
Båda partierna har redan hunnit hamra in sina ståndpunkter kring hur man vill hantera hotet från terrorn.
– Labour har lyckats koppla ihop frågan med sina argument kring behovet av att spendera mer pengar på offentlig service, i det här fallet på sjukvård och polis. Så båda sidor har kunnat bygga ett narrativ kring sina traditionella styrkor och budskap.
Jeremy Corbyns förmåga att agera med kraft mot säkerhetshot har ifrågasatts. Hans motståndare har utmålat honom som en "mjukis" och har pekat på hans nedrustningsengagemang och Nato-motstånd.
Men de åsikterna fick han inte genomslag för i Labours valmanifest.
– Det verkar ha desarmerat många potentiella attacker som de konservativa velat rikta mot Labour, säger Nicholas Aylott, statsvetare vid Södertörns högskola.
Han är också tveksam till om terrordåden kommer att påverka valutgången.
– Det kan gynna premiärministern att det pågående politiska samtalet avbryts. Många bedömare anser att hon hamnat rätt i tonläget i sina reaktioner på dåden. Hennes erfarenhet som inrikesminister är också en fördel.
– Men det stora problemet för May har varit att hennes ledarskapsförmåga framstått som tunn efter att hon tvingats backa från flera centrala vallöften.
Fakta

Dåd i Storbritannien under 2017

22 mars: Fem människor dödas och över 50 skadas när 52-årige britten Khalid Masood kör på ett stort antal människor på Westminster Bridge i London.

22 maj: 22 människor dödas när en sprängladdning utlöses efter en konsert med den amerikanska stjärnan Ariana Grande i Manchester.

3 juni: Sju människor dödas när tre gärningsmän kör en vit skåpbil bland gående på London Bridge och sedan attackerar personer med kniv vid Borough Market. 48 personer förs till sjukhus, varav 21 med livshotande skador.

Källa: TT, AFP

Fakta

Nyvalet i Storbritannien

Slutet av april utlyste premiärminister Theresa May, överraskande, nyval. Beslutet motiverades med att landet behöver stabilitet inför EU-utträdet, och att hon därför söker ett stärkt mandat.

Den 19 april röstade underhuset igenom förslaget. Valdagen är utsedd till den 8 juni.

Till en början såg det ut som att Mays konservativa Tories skulle ta hem en enkel seger och öka sin majoritet i parlamentet.

Under valspurten har socialdemokratiska Labour, med ledaren Jeremy Corbyn, knappat in. Enligt vissa opinionsmätningar är gapet mellan partierna nu runt fem procentenheter, jämfört med 20 för några veckor sedan.

Gå till toppen