Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Terrordådet i London

Terrorister namngivna av polisen

Rachid Redouane och Khuram Butt. Det är namnen på två av de tre män som misstänks ha genomfört terrorattackerna i London. Butt var känd av polisen och säkerhetstjänsten sedan tidigare, men det fanns inga tecken på att ett attentat planerades.

De misstänkta terroristerna Khuram Shazad Butt (till vänster) och Rachid Redouane (till höger).Bild: Metropolitan Police via Reuters
Khuram Shazad Butt, 27 år, uppges vara född i Pakistan men hade brittiskt medborgarskap. Enligt hans grannar var Butt medlem i en extremistisk organisation, rapporterar Financial Times. Han ska också ha fångats på film i samband med att han förrättade en bön framför en svart jihadistflagga i Regents Park 2015, en sekvens som senare visades i en dokumentär om jihadism.
Rachid Redouane, 30 år, har uppgett sig vara av marockanskt och libyskt ursprung. Redouane använde sig också av efternamnet Elkhdar. Båda männen var från Barking i östra London.
Polisutredningen kring att få männens identiteter bekräftade fortsätter.
"Polisen önskar att få all tänkbar information om dessa män som kan bidra i utredningen, från vem som helst", skriver the Metropolitan police i ett uttalande.
Nya gripanden gjordes vid tillslag tidigt på måndagsmorgonen mot två adresser i stadsdelarna Newham och Barking, rapporterar The Guardian. En stor mängd bevismaterial har också beslagtagits. Polisen prioriterar att ta reda på om det finns fler inblandade i dådet, och letandet efter fler personer fortsätter.
Vittnen har hört smällar och skott vid tillslagen, enligt uppgifter till nyhetsbyrån Press Association.
Londonpolisen arbetar utifrån hypotesen att den senaste tidens terrordåd har planerats i Storbritannien.
– Alla de senaste attackerna har enligt min uppfattning i huvudsak en inhemsk tyngdpunkt, säger polismästaren Cressida Dick till BBC.
I vissa av fem planerade attacker som polisen avvärjt på sistone, samt de tre som genomförts de senaste månaderna, finns dock internationella kopplingar, påpekar hon.
Sammanlagt tolv personer greps i östra London under söndagens tillslag, misstänkta för inblandning i dådet. Samtliga av dessa har släppts.
Fyra män och sju kvinnor är fortfarande frihetsberövade. Flera bostäder söktes igenom i jakt på inblandade.
Sammanlagt 36 människor vårdas på sjukhus, varav 18 för livshotande skador. Sju fransmän, minst två australier och en person från Nya Zeeland skadades, enligt ländernas regeringar. Även Spanien har medborgare bland de skadade. Det finns inga uppgifter om drabbade svenskar.
Premiärminister Theresa May sade i ett direktsänt tal i söndags att den senaste tidens attacker är sammanlänkade av en "ond ideologi", en "perversion av islam".
– Det är dags att säga att det räcker nu, sade hon utanför bostaden på Downing Street 10.
Attacken var det tredje terrordådet i Storbritannien på tre månader. Angriparna körde i lördags kväll på fotgängare på London Bridge och knivhögg sedan människor vid Borough Market i närheten. Därefter sköts de misstänkta gärningsmännen till döds. Sju människor dödades, utöver gärningsmännen.
IS har tagit på sig dådet.
Fakta

Det här vet vi om Londondådets offer

Sju människor dödades av angriparna i attacken. 48 skadade personer fördes till sjukhus.

För 18 personer är tillståndet fortfarande livshotande.

Ett av offren har namngivits, en kanadensisk kvinna från Castlegar i British Columbia.

En fransman finns bland dödsoffren. Sju andra franska medborgare har skadats, varav fyra kritiskt.

Två australier, från Brisbane och Darwin, är skadade, och enligt regeringen i Canberra kan det finnas två till australier som är skadade.

En polis som inte var i tjänst och en transportpolis som konfronterade terroristerna med en batong skadades.

En brittisk man träffades i huvudet av en förlupen kula från en polis, men hans skador är inte allvarliga.

En man från Nya Zeeland höggs i ansiktet, nacken och magen. Hans partner skadades också.

En man som arbetar som journalist på Sunday Express vårdas på intensiven efter att ha blivit huggen i halsen.

Källa: The Guardian

Fakta

Detta har hänt

• Attacken i London inleddes 21.58 lokal tid i lördags kväll.

• Angriparna inledde attacken med att i hög fart köra in en vit skåpbil bland gående på London Bridge, en av stadens broar över Themsen, riktning söderut.

• Efter att ha kört in i ett staket vid Southwark Cathedral, strax söder om bron, klev tre män ur bilen och attackerade personer vid Borough Market med kniv. Borough Market är ett restaurang- och uteserveringstätt område och turistmål.

• När polisen anlände sköts angriparna till döds. Sammanlagt avfyrade åtta poliser omkring 50 skott. Det skedde bara åtta minuter efter det första larmet.

• Sju personer dödades i attacken, utöver de tre misstänkta gärningsmännen. Fyra poliser skadades.

• Tolv personer greps på söndagen i Barking i östra London, för inblandning i dådet. Samtliga släpptes dagen efter. På måndagsmorgonen greps ytterligare ett antal personer i Barking och Newham.

• Männen bar något som såg ut som sprängladdningar, som senare visade sig vara falska.

• Gärningsmännen hade själva hyrt skåpbilen som användes vid attacken.

• Några direkta kopplingar mellan lördagens attack på London Bridge, självmordbomben i Manchester och attacken i Westminster i mars har ännu inte hittats, sade premiärminister Theresa May på söndagen.

Gå till toppen