Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Antalet döda efter Kabuldåd ökar kraftigt

Antalet döda i förra veckans bombdåd i Kabul har ökat till över 150, enligt Afghanistans president Ashraf Ghani. Attacken är därmed den dödligaste sedan talibanerna drevs ut ur den afghanska huvudstaden 2001.

Förödelse efter förra veckans självmordsdåd i Kabul. I bakgrunden Tysklands ambassad, som skadades i explosionen.Bild: Massoud Hossaini/AP/TT
Explosionen inträffade då en lastbil fullastad med sprängämnen detonerade vid infarten till ett starkt befäst område av Kabul, där många regeringsbyggnader och ambassader är belägna. Byggnaden där Tysklands ambassad är inrymd fick skador i den kraftiga explosionen, men ingen ur personalen skadades. Även franska ambassaden fick skador.
– Vi var inte de enda offren. Hela det diplomatiska samfundet var målet för den här attacken, säger Ashraf Ghani vid en presskonferens i Kabul.
Samtliga dödsoffer var afghaner. Ghani gav ett särskilt omnämnande till de 13 poliser som stoppade lastbilen när den försökte ta sig in i den befästa zonen. Den tidigare officiella dödssiffran var omkring 90, med ytterligare omkring 460 skadade.
Ingen grupp har tagit på sig dådet, men afghanska myndigheter har pekat ut talibanrörelsen som skyldig. Attentatet blev startskottet för flera dagars våldsamma protester mot regeringen.
På tisdagen arrangeras en internationell fredskonferens i Kabul, under stränga säkerhetsarrangemang.
Fakta

Bakgrund: Lastbilsbomben i Kabul

Över 150 människor dödades och flera hundra skadades när en bomb i en lastbil detonerade nära den tyska ambassaden i Afghanistans huvudstad Kabul i onsdags förra veckan.

Explosionen inträffade mitt i morgonrusningen.

Både den franska och den tyska ambassaden fick skador i attacken, men ingen ambassadpersonal skadades eller dödades. Explosionen var så kraftig att hus belägna flera hundra meter bort från explosionen skadades.

Afghanska myndigheter pekar ut talibanrörelsen som skyldig till attentatet.

Gå till toppen