Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Binakus oväntade resa – från Åmål till U21-EM

För fyra år sedan spelade han i division 2 med Åmål. Nu ska Egzon Binaku till U21-EM.
– Jag var väldigt kaxig när jag var yngre, nu har jag blivit lugnare, säger han.

Bild: Ludvig Thunman/Bildbyrån
När förbundskaptenen Håkan Ericson presenterade sin trupp till U21-EM fanns ett reservnamn med på listan: Egzon Binaku.
Under tisdagen tvingades MFF:s vänsterback Pa Konate lämna truppen på grund av sin lårskada och därmed fick Binaku, som redan var på plats i Helsingborg, den sista platsen i truppen.
21-åringen från Häcken fick beskedet från Håkan Ericson strax innan laget satte sig på bussen från hotellet till träningsplanen.
– Jag blev jätteglad. Det är fantastiskt, jag har alltid velat vara med här, säger Binaku.
Den 8 maj skadades Pa Konate. Tre dagar senare lyfte Håkan Ericson fram Egzon Binaku som en alternativ ersättare i en intervju med Sportbladet, utifall att Konate inte skulle bli frisk i tid.
Innan dess hade Binaku inte skänkt U21-EM en enda tanke.
– Nej, nej, inga tankar innan. Min tanke i år var att spela i Häcken, sen kom det där uttalandet och då förstod jag att jag inte var så långt ifrån som jag kanske trodde.
När Sverige vann U21-EM för två år sedan följde Binaku samtliga matcher från tevesoffan.
– Då tänkte jag: Wow, vad coolt det vore att uppleva detta.
Då gjorde en reserv braksuccé: Victor Nilsson Lindelöf. Detta efter att Emil Krafth i sista stund lämnade truppen på grund av skada.
Vad talar för att Binaku upprepar reservsuccén?
– Jag vet inte vad jag ska svara på det... Jag har hört om det där, nu är jag här och ska kämpa så hårt som möjligt för att få speltid.
Binaku har figurerat i en U20-landskamp, men aldrig varit med på U21-nivå tidigare. Bakom den här uttagningen ligger en stark vårsäsong med Häcken, där han tagit en ordinarie vänsterbacksplats.
I fjol var han i frysboxen och lånades ut till Ljungskile, som trillade ur superettan.
– Jag fick väldigt mycket kärlek där, det gav mig väldigt mycket även om jag bara var där i en månad, säger han.
Så sent som för fyra år sedan, säsongen 2013, spelade Binaku division 2-fotboll med IFK Åmål.
–Jag gick i skolan och vi tränade runt klockan sex på kvällen, vi tränade fyra gånger i veckan plus match. Det var skola och fotboll, säger han.
Sen tog han klivet till Häckens U19-lag och sedermera upp till A-truppen. Nyligen förlängde han sitt kontrakt till 2020.
– Jag har blivit en bättre fotbollsspelare, men jag tror att den största delen är att jag har utvecklats väldigt mycket som person. Jag var väldigt kaxig när jag var yngre, nu har jag blivit lugnare. Framför allt i år, säger han.
Gå till toppen