Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingen vågar strunta i utanförskapet

Statsminister Stefan Löfven struntar i Almedalen i år. Men till Järva kommer han. När politikerveckan inleds där på lördag vågar ingen utebli. Utanförskap, trygghet och integration har blivit viktiga frågor som ingen kan strunta i.

Statsminister Stefan Löfven är en av talarna på Politikerveckan i Järva. Arkivbild.Bild: Maja Suslin/TT
Samtliga partiledare är på plats, med undantag för Ebba Busch Thor, som är föräldraledig. I hennes ställe kommer tillförordnade partiledaren Jakob Forssmed.
Bakom initiativet till Järvaveckan står den ideella föreningen The global village. Eldsjälen där är Ahmed Abdirahman, som kom till Sverige 1998 som elvaåring från Somalia. Han tycker att det är dags att politikerna börjar prata med människorna i förorterna.
– Mycket av Sveriges utmaningar är koncentrerade till förorterna. Om det handlar om fler poliser, så pratar man om kriminaliteten och då pratar man om förorterna och skjutningarna. Talar man om arbetsmarknaden, så är 4,1 procent av etniska svenskarna arbetslösa medan det för de utomeuropeiska är 30 procent, i vissa områden över 50 procent, säger han till TT.
– Om man ska prata om oss, så är det bättre att man pratar med oss. Det är vi som drabbas hårdast av utanförskapet, tudelningen av arbetsmarknaden och trygghetsproblemen. Det är klart att vi vill förebygga och bryta segregationen, säger Ahmed Abdirahman.
Att samtliga partiledare kommer, tolkar han som att de förstått detta.
– Tensta, Rinkeby, Husby och Rosengård, det är Sverige också, det är inte ett annat land, säger han.
I Järvaområdet var valdeltagandet lägst i landet. I valdistriktet Spånga 22, östra Rinkebysvängen, röstade bara 40,8 procent, mot 85,8 i hela landet. Arbetslösheten i området är ungefär tre gånger så hög som i övriga Stockholm och området har flera gånger drabbats av upplopp och bilbränder, senast i februari.
När man frågar partierna vad de vill göra, så betonar de flesta jobben och lyfter sina egna variationer på olika anpassade anställningsformer. Men alla utom Vänsterpartiet lyfter också särskilt kraven på ökad lag och ordning, fler övervakningskameror och poliser. Regeringen betonar såväl välfärdsmiljarderna och skolsatsningar som strängare straff och upprustning av miljonprogrammen.
Sverigedemokraterna betonar framför allt att individen ska anpassa sig och anamma språket och "vårt sätt att leva" och tillägna sig den svenska kulturen, liksom att begränsa ytterligare invandring.
Förutom partiledartalen hålls seminarier och paneldebatter varje dag om ämnen som kvinnor i förorten, brottsförebyggande och trygghetsskapande och tudelningen av arbetsmarknaden.
Fakta

Järvaveckan

10 juni: Victoria Kawesa, Feministiskt initiativ

11:e: Jan Björklund, Liberalerna

12:e: Gustav Fridolin, Miljöpartiet

13: Anna Kinberg Batra, Moderaterna

14:e: Annie Lööf, Centerpartiet

15:e: Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet

16:e: Jakob Forssmed, tillförordnad partiledare Kristdemokraterna

17:e Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna

18:e: Stefan Löfven, Socialdemokraterna

Talen inleds 18:30

Dessförinnan på dagen hålls seminarier och debatter.

Plats: Spånga idrottsplats.

Arrangörer är The global village, Stockholm stad, Prime, ABF-Stockholm, Fryshuet och Glad Stad.

Källa: jarvaveckan.se

Gå till toppen