Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Qatar-krisen: Macron manar till lugn

Europeiska ledare och politiker reagerar nu på den kris som uppstått kring Qatar. Frankrikes president Emmanuel Macron är en av dem. Han uppmanar gulfstaterna att gå samman och utlovar alla möjliga initiativ för att bevara lugn.

Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel anser att USA:s vapenaffärer med gulfstater riskerar att spä på konflikterna i Mellanöstern. Arkivbild.Bild: Burhan Ozbilici/AP/TT
Macron talade i telefon med Qatars ledare Tamim bin Hamad Al Thani och underströk vikten av att bevara stabiliteten i regionen.
Han försäkrade att Frankrike är redo att vara i kontakt med alla inblandade parter, uppger presidentkansliet i ett uttalande.
Den diplomatiska krisen späddes på av USA:s president Donald Trump som ensidigt tog ställning för Saudiarabien, trots att Qatar har viktig militär betydelse för USA.
Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel anklagar USA:s president Donald Trump för att trissa upp konflikterna i Mellanöstern. Gabriel anser att han ökar risken för en ny kapprustning när Qatars grannar bryter kontakterna.
– Den amerikanske presidenten Trumps jättelika militärkontrakt med gulfmonarkierna ökar risken för en ny spiral i vapenförsäljningen, varnar Gabriel i en intervju med dagstidningen Handelsblatt.
Intervjun publiceras i sin helhet på onsdag, men utdrag ur den släpptes på tisdagen.
– Den här politiken är fullständigt fel och förvisso inte Tysklands politik, säger han.
Han uttrycker sin oro över den dramatiska upptrappningen och konsekvenserna för Europa.
Gabriel varnar för att helt isolera Qatar och säger att åtgärden är en attack mot gulfstatens själva existens.
Han tar emot den saudiske utrikesministern Adel al-Jubeir i Berlin på onsdagen.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan tar ensidigt ställning för Qatar. Han har för avsikt att "utveckla" förbindelserna med den omtvistade gulfstaten, som drabbats av sanktioner från Saudiarabien och dess allierade.
– Turkiet kommer att fortsätta utveckla sina band till Qatar, liksom med alla våra vänner som har stött oss under de svåraste stunder, sade han med hänvisning till kuppförsöket förra året.
Gå till toppen