Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sverige har ingen officiell nationalsång – rösta på våra förslag

Trots att den svenska nationalsången snart är 200 år gammal har den aldrig antagits som officiell hymn. Behålla eller inte behålla – det är det som är frågan. Vad tycker du? Rösta på våra elva förslag.

Under årens lopp har flera motioner (1, 2, 3) lämnats till Riksdagen för att antingen befästa sången som officiell eller för att byta ut den. Hittills har alla motioner avslagits av konstitutionsutskottet med motiveringen att Du gamla, du fria redan är tillräckligt förankrad hos den svenska befolkningen att den kan betraktas som nationalsång utan juridisk inblandning. Traditionen är alltså stark.
I boken Du gamla, du friska av Ramsten/Danielson uppmärksammas Svea Rosina Wretman (1818-1853) som skapare till den melodi som till slut skulle bli vår traditionella hymn. Låten var inte tänkt som en nationalsång, utan som en folksång, vars syfte var att uttrycka kärleken till monarken framför riket.
Juristen och folkminnesforskaren Richard Dybeck textsatte melodin 1844 och döpte den till Du gamla, du friska – som sedermera skulle bli Du gamla, Du fria i den variant som besjungs idag vid bland annat sportevenemang.
Men varför nämns inte Sverige en enda gång i låten medan vårt land benämns i den polska nationalsången?
Byst över Richard Dybeck avtäckt utanför hans föräldrahem i Odensvi.Bild: Wikimedia/Zejo
Jo, när Richard Dybeck skrev sina två strofer var Sverige inte Sverige utan Förenade Konungarikena Sverige och Norge, den svensk-norska unionen som upplöstes 1905 på grund av att den var föråldrad. Därmed hade det blivit fel om Sverige hade hyllats framför Norden. I samtiden med unionens upplösning (7 juni 1905) började den nya versionen av Dybecks hymn befästas. Den dåvarande kungen Oscar II, som under sin period som regent kämpade hårt för att stärka kungamakten reste sig upp när sången framfördes under en middag på Lunds universitet 1893 och därmed befästes verkets status.
Men, enligt operasångaren Carl Fredrik Lundqvist var det han personligen som befäste hymnen som nationalsång när han framförde den på Uppsala universitets 400-årsjubileum 1877.
Sen dess har vi påmints om att Sverige tronar på fornstora dar, då ärat namnet flög över Jorden och att den som sjunger med vet vad nationen egentligen är. Men fortfarande är det enbart polackerna som besjunger Sverige i sin nationalsång:
“Efter den svenska ockupationen
Kommer vi tillbaka till sjöss
För att rädda vårt hemland”
De tre raderna åsyftar Karl X Gustavs polska krig (1655 - 1660 ), som polackerna benämner som svenska syndafloden. Efter kriget erkändes Sveriges innehav av dagens Estland.
Kanske 1994 borde vara det år vi påminnas om som fornstora dar där Sveriges namn flög över Jorden.

Förslag 1: G.E.S – När vi gräver guld i USA

Bristen på svenskheten i Du gamla, Du fria ledde till flera försök att skapa en ny nationalsång.
Den tidigare nämnde operasångaren Carl Fredrik Lundqvist skrev ett tillägg till Dybecks strofer och Louise Ahlén skrev två men ingen av dem fick någon större uppmärksamhet.
1899 utlystes en tävling som gick ut på att hitta en ny nationalsång, här vann dikten Sverige av Verner von Heidenstam stor popularitet. Men någon nationalsång blev den inte.

Förslag 2: Wilhelm Stenhammar (tonsättare), framförd av Jussi Björling – Sverige

Under Melodifestivalens mellanakt 2015 byttes två ord ut i nationalsången. ”Ja, jag vill leva jag vill dö i Norden” till ”Ja, jag vill leva jag vill dö på jorden”. Detta ledde till över 200 anmälningar till Granskningsnämnden. Men låten är ju inte lagstadgad så det var inga problem. Möjligtvis är det denna typ av missbruk av nationalsången som Sverigedemokraterna vill förhindra när de vill lagföra sången. Artisten Ulf Lundell hotade att förbjuda sin låt Öppna landskap om Sverigedemokraterna fått över 20% i det extraval som utlystes 2015 – men som senare ställdes in av Stefan Löfvén.
Just låten Öppna landskap har flera gånger kallats för alternativ nationalsång.

Förslag 3: Ulf Lundell – Öppna landskap

Förslag 4 och 5: Idas sommarvisa och Den blomstertid nu kommer

Två klassiker. Det är sommar och sol. Det är Sverige.

Förslag 6 och 7: Ebba Grön – Schweden, Schweden och Kent – Sverige

Sverige, Sverige fosterland... två förslag som ordagrant besjunger Sverige på gott och ont.

Förslag 8 och 9: Mikael Wiehe (och Laleh) – Det här är ditt land och Björn Afzelius – Sång till friheten

Enligt lyckoforskare är komponenterna demokrati, frihet och ingen utbredd fattigdom det viktigaste för nationell lycka.

Förslag 10: Stress – Tystas Ner

Flera av Sveriges största hiphopstjärnor har tillsammans med producenten Stress skapat låten Tystas Ner. Den beskrivs som en antirasistisk kampsång. I början av 1900-talet kritiserades Du gamla, Du fria just för avsaknaden av kampvilja.

Förslag 11: Behåll Du gamla, du fria

Trots att den är gammal har den utvecklats till en folktraditionell sång och den lyfter det fria även om Richard Dybecks andra kända strof, som heter Mandom, mod och morske män lyder så här:
”Mandom, mod och morske män, Finns i gamla Sverge än,
Kraft i arm och kraft i barm, Ungdomsvarm i bardalarm.
Ögon blå, Då och då Le i blomsterdalar där!
Nord, du jordens jättelem, Nord, du milda hjertans hem!”
Gå till toppen