Annons

Annons

Annons

opinionSkåne

Aktuella frågor
"Vi kommer aldrig att ge oss och vet att gårdsförsäljning en dag blir tillåten även i Sverige."

Gårdsförsäljning av vin och öl är inte en folkhälsofråga utan en fråga om näringspolitik och landsbygdsutveckling. Det skriver Carl-Magnus och Marie-Louise Hedin, ägare till vingården Villa Mathilda i Arild.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Till och med Norge har börjat lätta på reglerna och tillåter numera försäljning av alkoholhaltiga drycker gjorda på bär och frukt från norska gårdar, skriver artikelförfattarna.

Bild: Astrid Adelgren

Annons

Sverige är det enda land i EU som inte tillåter gårdsförsäljning av vin.

Svenska vinbönder är diskriminerade eftersom vi är den enda kategori som inte får lov att avyttra de produkter vi själva tillverkar från våra gårdar. Därmed missar samhället arbetstillfällen och den stora möjlighet som vinturismen skulle innebära. I de flesta europeiska länder, till och med i Danmark, är det en betydande intäktskälla både för vinbönderna, turistnäringen och andra i grannskapet som lever på besökare.

Annons

Två representanter för nykterhetsorganisationen IOGT-NTO, Johnny Mostacero och Per Wihlborg, är upprörda över att Skånes folkhälsoberedning nyligen sade ja till att testa en begränsad försäljning av dessa produkter i Skåne (Aktuella frågor 25/5).

Annons

Mostacero och Wihlborg hävdar att om det blir tillåtet att sälja vin och öl från svenska gårdar, så skulle EU inte längre tillåta Systembolagets monopol. Men det är fel, som EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M) för flera år sedan konstaterade efter en fråga till EU-kommissionen. Svaret var att Sverige mycket väl kan införa gårdsförsäljning och ändå ha kvar Systembolagets alkoholmonopol. Frågan ska avgöras av den svenska riksdagen och inte av EU, förklarade kommissionen.

Till och med Norge har börjat lätta på reglerna och tillåter numera försäljning av alkoholhaltiga drycker gjorda på bär och frukt från norska gårdar. Varför ska det vara så svårt att åtminstone få prova gårdsförsäljning i Sverige?

Efter att Skånes folkhälsoberedning sagt ja till att testa en begränsad försäljning har ärendet skickats vidare till regionfullmäktige. För att ett försök ska kunna bli verklighet måste också regeringen godkänna det.

I sommar reser ett par av Kullabygdens vingårdar tillsammans med politiker från Höganäs kommun till Almedalen för att försöka påverka opinionen. Vi kommer aldrig att ge oss och vet att gårdsförsäljning en dag blir tillåten även i Sverige.

Annons

Gårdsförsäljning är inte en folkhälsofråga utan en fråga om näringspolitik och landsbygdsutveckling. Den oerhört lilla försäljning av alkohol som gårdsförsäljning skulle utgöra gör varken från eller till för folkhälsan.

Carl-Magnus Hedin

Marie-Louise Hedin

Vingården Villa Mathilda, Arild

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan