Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bjärredstjej jagar drömmen i Los Angeles

För tre år sedan hade Bjärredstjejen Fannie Anderberg precis varit med i "Idol". Då drömde hon om att satsa på sin musik i Los Angeles. Nu är hon där.

Fannie Anderberg drömmer om en karriär i USA under artistnamnet MaKeyla (MK).Bild: Privat
"Drömmen är att bli signad. Jag vill jobba med musik, gärna i London eller LA".
Så sade Fannie Anderberg när hon blev intervjuad i Hallå Lomma/Bjärred för snart tre år sedan. Nu befinner hon sig i Los Angeles och har inlett ett samarbete med legendariske rapparen Terry Parker, med artistnamnet MC JUICE. Han är bland annat känd för att vara den ende som har besegrat Eminem i en freestyle battle.
– Jag har drömt om att vara artist ända sedan jag var liten. Att jag är här nu känns helt galet. Jag hoppas att detta kan leda till en karriär här i USA, säger Fannie Anderberg.
Under sommaren ska hon arbeta med sitt sound tillsammans med MC JUICE och i höst vill hon släppa sina nya låtar. Just nu bor hon i ett rum hemma hos rapartisten och hans flickvän i stadsdelen Culver City i Los Angeles.
– Jag strävar varje dag efter att bli bättre. Jag pratar språket flytande, men jag tränar på att få till den perfekta amerikanska accenten, och det gör jag bäst genom att bo så här. Jag vill kunna uttrycka mig på bästa sätt när jag träffar folk inom industrin.
Vägen till USA har gått via Sverige, Danmark, Österrike och Kanada. När hon erbjöds att arbeta med superproducenten Snaz i Toronto hade hon hunnit få så stor erfarenhet både på scen och med att skriva låtar att hon kände sig redo att ta klivet över Atlanten. I Toronto gjorde hon och Snaz bland annat låten Nemesis som spelades på amerikansk radio och sedan spreds ryktet.
– Efter Idol öppnades många dörrar för mig. Många av producenterna jag samarbetat med har jag fått kontakt med via sociala medier. Networking är verkligen guld, säger Fannie Anderberg.
Under karriären har hon ändrat artistnamn från Fannie MK till bara MK, efter sina mellannamn Magdalena och Karin. Men initialerna MK var för starkt förknippade med modeskaparen Michael Kors i USA. Numera är det MaKeyla (MK) som gäller. Och det kan även vara aktuellt med byte av musikstil.
– I början var det r'n'b, men jag har förändrats som människa och vill hitta något som representerar mig till 100 procent. Det är det vi jobbar med nu.
Bara att få vara i Los Angeles är en liten dröm för Fannie Anderberg, hon gillar musiken, människorna och miljön. Det är egentligen bara hästarna hon saknar hemifrån Skåne.
– Jag saknar att rida jättemycket när jag är här. Jag har sagt till MC JUICE att vi måste åka iväg och rida snart. Det är något av det första jag gör när jag kommer hem till Sverige.
Fannie MK Anderberg
Bor: Bjärred/Los Angeles.
Familj: Pappa Hasse, mamma Annica, cockerspanieln Elliot och familjens tre hästar.
Gör: Uppträder under artistnamnet MaKeyla (MK). Utvecklar sitt sound i samarbete med freestyle rapparen MC JUICE från Chicago.
Bakgrund: Lång, men mest känd för att hon fick en jubileumsbiljett till Idol 2014 av juryprofilen Kishti Tomita.
Sociala medier: Fannie Anderberg finns på Instagram (makeyla.music) och Facebook (Makeyla Music). Hemsidan heter Makeyla.se.
Gå till toppen