Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Lär av Theresa Mays läge. Vad britterna än väljer.

Jeremy Corbyn på kampanjmöte.Bild: Danny Lawson
Promenadseger förutspåddes för Theresa May när hon utlyste parlamentsval i Storbritannien. Då, i april, tycktes premiärministern och hennes konservativa Tories ha ett ointagligt försprång. Men när britterna på torsdagen går till valurnorna är utgången inte given. I de senaste opinionsmätningarna har Mays ledning över Jeremy Corbyns socialdemokratiska Labour krympt till några få procentenheter.
Även vid en seger för Tories är det därmed oklart om May uppnår sitt mål. Hon tog beslutet i avsikt att stärka sin ställning inför de stundande förhandlingarna om utträde ur EU. Överlag har väljarna tyckts vara nöjda med premiärministerns ton och hållning gentemot Bryssel. Men som regel betyder inrikesfrågorna mest när en valdag närmar sig och på det planet har Tories inte levererat. De senaste veckorna har uppmärksamheten kring May dominerats av diskussioner om strategiska misstag och märkliga beslut.
Ta till exempel förslaget om kraftiga nedskärningar i det sociala skyddsnätet. Äldre väntades betala mer för vården, till och med efter sin död. Debatten om "demensskatt" tog fart och May valde att göra helt om i frågan. Men skadan var redan skedd.
Något annat som slog tillbaka var Mays vägran att möta Corbyn i en direktsänd tv-debatt. Det gick att motivera när hon ledde med 20 procentenheter i mätningarna, men mot slutet av valspurten har det mest framstått som arrogant. Och av allt att döma har Corbyn bara vunnit på att kunna lägga ut texten på egen hand. Han har framstått som den av de två som har flest idéer och tankar om möjliga framtidsvägar för landet.
Så är det också bland unga väljare som stödet för Labour nu är störst. Valutgången kan rent av bero på hur stor andel av de unga väljarna som går och röstar. Enligt mätningarna tänker nästan tre av fyra britter mellan 18 och 24 år rösta på Labour. Samtidigt har Tories särskilt stort stöd bland väljare över 65 år.
Få hade väntat sig en stark valspurt av Corbyn. Han var under lång tid utskälld och ifrågasatt, även inom sitt eget parti, som alltför passiv och alltför vänster för att kunna leda landet. Att han trots detta utgångsläge och sitt radikala program lyckats övertyga så många unga väljare vittnar om en utbredd vilja bland dessa att förändra Storbritannien.
Labourledaren lovar ett mer jämlikt samhälle med växande välstånd för fler.
"Vi kan göra något särskilt på torsdagen", säger Corbyn till väljarna i intervjuer inför valet.
Parallellen kan dras till hur Bernie Sanders länge utmanade Hillary Clinton i fjolårets strid om att bli Demokraternas kandidat i det amerikanska presidentvalet. Även Sanders fick oväntat starkt stöd, särskilt bland unga väljare, trots att många på förhand dömt ut honom som alltför radikal.
Visst framstår Corbyn närmast som tokvänster i vissa frågor, men att de unga lockas av honom är på sätt och vis ändå välkommet. Alternativet hade kunnat vara populistpartier. Uppenbart är det alldeles för tidigt att börja spekulera kring de traditionella partiernas och ideologiernas förestående död.
Det återstår att se om valutgången påverkas av de terrordåd som skakat Storbritannien på senare tid. Terrorbekämpning har, förklarligt nog, blivit en av de viktigaste frågorna för väljarna. May har profilerat sig på hårdare tag mot terrorn, men inte alltid på ett övertygande vis.
"Om våra lagar för mänskliga rättigheter hindrar oss från att göra det, då kommer vi att ändra lagarna", sade hon i ett kampanjtal i tisdags. Av allt att döma utan en tanke på att Storbritannien i så fall ger upp en del av det som är viktigast att försvara.
Ytterligare en faktor som kan leda till en skräll är osäkerheten om väljarundersökningarnas kvalitet. De brittiska opinionsinstituten misstolkade folkviljan helt inför folkomröstningen om EU. Ett nytt mätningsfiasko kan inte uteslutas.
Mest troligt är, trots allt, att Theresa May och hennes Tories på nytt får folkets mandat. I vilket fall ger valrörelsen en viktig påminnelse även till svenska partier:
Det finns inga på förhand givna politiska promenadsegrar i en demokrati.
Gå till toppen