Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Medeltiden i Lund firas med salut

I Lund började medeltiden 1997. I helgen firas tjugoårsdagen bland annat med tornerspel.

Bengt Karlsson har varit med sedan Medeltidsfestivalen anordnades för första gången 1997.Bild: Kalle Kniivilä
Egentligen anses medeltiden i Norden ha tagit slut efter Stockholms blodbad 1520, när Kalmarunionen föll sönder. Men efter Sveriges inträde i en annan union i mitten av 1990-talet blev det dags för en lokal återgång till medeltiden.
– Hyresgästföreningen ville ha en aktivitet i Folkparken, för det hände inget här. Vi pratade om att ha en Barnens dag. Då tänkte jag på Brueghels tavla där ungar springer med tunnband och leker med annat som var tillgängligt på den tiden. Vi bestämde att vi skulle göra samma sak här, säger Bengt Karlsson.
Han har varit med från början. Den första Medeltidsfestivalen anordnades i Folkparken sommaren 1997, och sedan dess har den hållits varje år. I tre år hölls festivalen i Kulturens fina omgivningar, men där var det andra deltagare, säger Bengt Karlsson.
– Kruxet var att vi inte kunde ha riddarspel där, och inte heller i Lundagård. Det är mer folkligt här i Folkparken, på Kulturen var det mer akademiskt. Här kommer det fler barnfamiljer, och när vi kom tillbaka för några år sedan var det många här på Väster som tyckte att det var kul.
Det nya för året är gruppen Albrechts bössor, som ska bo i Folkparken under hela helgen och visa upp livet i en skytteavdelning under Kung Albrecht av Mecklenburg under senare delen av 1300-talet. Bland medlemmarna finns arkeologer, historiker och hantverkare som använder sin kunskap för att göra presentationen så autentisk som möjligt.
Festivalen öppnas på lördag klockan elva med salut. Förutom riddarspel, marknad och medeltida musik blir det bland annat ponnyridning för barnen.
Det går också bra att kasta hästsko och ärtpåsar, men deltagarna uppmanas att följa medeltida hyfs. För dem som inte följer tidens krav finns det en stupstock i parken.
Gå till toppen