Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Radikal Corbyn tilltalar unga britter

Kan en slipsvägrande fredsaktivist utmana Theresa May om makten? Förmodligen inte – men för många unga gräsrötter är Jeremy Corbyn ändå det brittiska valets verkliga vinnare. – Han sprider hopp, säger studenten Lara McNeill som kampanjar för Labour.

Labours gräsrötter kampanjar in i det sista inför torsdagens val i Storbritannien. I det senaste valet vann Labour med en knapp majoritet före Tories här i Ealing i västra London. Det gäller med andra ord att övertyga sina väljare att ta sig ut till vallokalerna, eftersom varje röst är viktig.Bild: Sofia Eriksson/TT
– För Labour! Nu gäller det.
En skäggig man höjer en knuten näve i luften när han passerar studenterna som prydda med röda Labourmärken knackar dörr i de lummiga villakvarteren i Ealing i västra London. Terminen är slut och de unga gräsrötterna kan fokusera på att påminna anhängare till det socialdemokratiska oppositionspartiet att faktiskt gå och rösta på torsdag.
– Det där händer hela tiden. Många av våra väljare är verkligen engagerade nu, säger 20-åriga läkarstudenten Lara McNeill till TT:s utsända.
Det var tänkt att bli en förutsägbar valkampanj. En premiärminister – med bekväm ledning i opinionen som utlyst nyval för att stärka sitt förhandlingsmandat inför brexit – skulle ställas mot en ganska svag oppositionsledare som splittrat sitt parti med sin politik från vänsterflanken.
Inte mycket har gått enligt plan. Kampanjen har överskuggats av blodiga terrordåd och Labour har chockat genom att knappa in på det styrande Konservativa partiet (Tories).
– Tories har gjort en katastrofal kampanj, det har gynnat oss. May har inte kunnat svara på frågor medan Corbyn, som är van att bli pressad har framstått som lugn. May har varit allt annat än stark och stabil, säger McNeill.
När experter försöker förklara Labours oväntade upphämtning har många pekat på Mays förslag om hur äldrevården skulle finansieras, det som Labour kallat "demensskatt". Massiv kritik fick May att göra en snar U-sväng, som knappast kan ses som representativ för den stabilitet som varit hennes ledord.
Samtidigt har Labours valmanifest med idéer om förstatligande av järnvägen, skattehöjningar för höginkomstagare och slopade studieavgifter tagits emot väl.
– Det finns en Corbyn-effekt också. Han är riktigt bra. Inte perfekt, men han har bidragit till mognad i debatten. Han har stått emot de giftiga attackerna från Tories, säger 20-åriga filosofistudenten Elliott Christensen under en paus i dörrknackandet.
– Han talar ett språk som vanliga människor kan förstå.
McNeill håller med.
– Han är radikal, och ärlig. Inte som alla andra politiker. Med hans politik har det blivit tydlig skillnad mellan Tories och Labour igen.
Det är just bland yngre väljare som Labour har starkt stöd. Frågan är bara om de entusiastiska massorna som flockats på Corbyns valmöten, som jublade när han dök upp på en spelning med rockbandet The Libertines och prydde omslaget på musiktidningen NME, kommer att stödja honom hela vägen. I valet 2015 gick inte ens hälften av de röstberättigade mellan 18 och 24 år till vallokalerna.
Men även om ingen tror att Labour vinner valet ser McNeill en ljus framtid för partiet.
– Den här kampanjen kommer att försvaga Tories, folk kommer att tröttna på deras politik. Och Corbyn har visat att han står på ungdomarnas sida och det tror jag ger hopp till den nya generation som ska rösta i kommande val.
Fakta

Jeremy Corbyn

Född 1949. Växte upp på landsbygden i centrala England.

Efter att ha arbetat för en rad olika fackföreningar fick han sitt första genombrott i politiken som 25-åring när han valdes in i ett lokalt styre i Haringey, en stadsdel i norra London.

Nio år senare representerade han Islington i norra London när han blev parlamentsledamot för Labour. Corbyn gick emot partiledaren och senare premiärministern Tony Blair i hundratals omröstningar i parlamentet och gjorde sig känd som en högljudd kritiker av kriget i Irak.

Efter det att Labour lidit två valnederlag i rad fördes Corbyns namn fram när en ny partiledare skulle utses 2015. Förslaget togs först inte på allvar men det slutade med att Corbyn blev vald med nästan 60 procent av rösterna. Valdes efter intern kritik om 2016.

Har tillsammans med sin tredje fru, Laura Alvarez, katten El Gato som Corbyn hävdar uppvisar ”socialistiska tendenser”. Har ingen bil utan cyklar. Gillar att påta på sin kolonilott.

Källa: CNN

Gå till toppen