Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ryska hackare kan ha bidragit till Qatarkris

Amerikanska utredare misstänker att ryska hackare via Qatars statliga nyhetsbyrå spridit falska nyheter, enligt CNN. Nyheterna har bidragit till att landet nu frusits ut, enligt Qatar. Men Ryssland avfärdar uppgifterna och säger att det inte finns några bevis.

Enligt CNN misstänker amerikanska myndigheter att ryska hackare brutit sig in i Qatars statliga nyhetsbyrå, och därifrån spridit falsk information som bidragit till krisen. Arkivbild.Bild: Gustav Sjöholm/TT
CNN uppger att amerikanska säkerhetstjänster misstänker att ryska hackare tagit sig in i Qatars statliga nyhetsbyrå och där planterat en falsk nyhetsartikel som bidragit till den nuvarande krisen i regionen. USA har skickat personal från den federala polisen FBI till Qatar för att hjälpa till att utreda misstankarna.
Enligt CNN är misstanken att Ryssland försöker att skapa slitningar mellan USA och dess allierade. Qatar hyser till exempel en av regionens största amerikanska flygbaser, en viktig bas för kampen mot terrorrörelsen IS, medan Saudiarabien, ett av de länder som nu frusit ut Qatar, också är en av USA:s närmaste allierade.
Ryssland avfärdar uppgifterna.
– Vi börjar tröttna på att reagera på oupphörliga banaliteter, säger Andrej Krutskich, Kremlrådgivare för cybersäkerhet, till Interfax och tillägger att "det som vanligt finns noll bevis, och att slutsatser dras innan händelsen ens utretts.
Förutom Saudiarabien har bland andra Egypten, Förenade arabemiraten och Bahrain brutit med Qatar – vilket innebär stängda gränser och att diplomater kallas hem.
– Allt bygger på felaktiga uppgifter och vi tror att hela krisen beror på felaktiga uppgifter, säger Qatars utrikesminister Sheikh Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani till CNN, och tillägger att allt startade med den falska nyheten som hackarna låg bakom.
Han säger till BBC att det inte finns några bevis för att Qatar finansierat terrorism, vilket länderna som brutit med Qatar anger som skäl.
Förenade arabemiraten uppger att landet förbjuder människor från att uttrycka sympati för Qatar med hot om uppemot 15 års fängelse och dryga böter.
Landets utrikesminister Anwar Gargash anklagar Qatar för att vara "huvudkämpen för extremism och terrorism i regionen".
– Det här handlar inte om att byta ut regimen. Det här handlar om att ändra politiken, ändra framtoningen, säger han till AFP.
I ett samtal mellan USA:s president Donald Trump och Saudiarabiens kung Salman betonade Trump enligt Vita huset vikten av enighet mellan Gulfländerna för att terror ska kunna bekämpas.
Bara timmar före samtalet med kung Salman verkade det däremot som att Trump tyckte att de brutna förbindelserna var en god idé.
"Kanske kommer detta att innebära början på slutet för terrorismens fasor", twittrade han, vilket av bedömare sågs som överraskande, med tanke på den amerikanska flygbasen i landet.
Förutom att bryta de diplomatiska banden har flyg och fartyg till och från Qatar stoppats, vilket väckt oro för matbrist i det importberoende landet, men chefen för landets handelskammare säger att det finns mat och andra förnödenheter som ska räcka ett år.
Fakta

Qatar

Stat och emirat på Arabiska halvöns östkust, med landgräns mot Saudiarabien i söder. Huvudstaden Doha har drygt 500 000 invånare.

Statsöverhuvud är emiren Tamim bin Hamad Al Thani, som har all makt. Politiska partier är förbjudna och det finns inget parlament. Oljeproduktion står för en stor del av landets BNP.

Islam är statsreligion. Den dominerande inriktningen är en strikt sunnimuslimsk tolkning av islam som kallas wahhabism.

Andelen shiamuslimer beräknas till mellan 5 och 15 procent.

Källa: Nationalencyklopedin

Fakta

Bakgrund: Falska nyheter

Den 23 maj publicerade Qatars statliga nyhetsbyrå en artikel som innehöll kontroversiella uttalanden från landets ledare, emiren Tamim bin Hamad Al Thani.

I artikeln beskrev Al Thani Trumpadministrationen som "spänd" och sade att han trodde att Trumps tid vid makten skulle bli kort, och att det inte var klokt att "hysa fientlighet gentemot Iran", medan relationen med Israel beskrevs som god.

Nyheten spreds snabbt och skapade uppståndelse i regionen.

Dagen därpå gick landets regerings kommunikationsavdelning ut och förnekade uppgifterna, och sade att nyhetsbyråns sajt hackats och att uppgifterna planterats. Landets utrikesminister sade via Twitter att det rörde sig om en komplott för att misskreditera landet.

Relationerna mellan Qatar och en del grannländer har varit spänd i flera år, bland annat för att Qatar stött islamistiska grupper som Muslimska brödraskapet.

Källor: BBC, CNN, The Independent

Fakta

Länder som brutit med Qatar

Saudiarabien, Bahrain, Egypten och Förenade arabemiraten valde i måndags att bryta med Qatar.

Det följdes av kiknande åtgärder från den internationellt erkända regeringen i Jemen, samt Maldiverna, Mauretanien och Libyen.

Jordanien har begränsat sina diplomatiska relationer med Qatar, och drog in den Dohabaserade tv-kanalen al-Jaziras licens i landet.

Saudiarabien kräver bland annat att Qatar slutar stödja islamistiska rörelsen Hamas och Muslimska brödraskapet i Egypten.

Flera av länderna som brutit förbindelserna har också stoppat flyg till och från Doha, och förbjudit qatariska fartyg att anlöpa deras hamnar.

Kuwait och Iran har uppmanat till dialog mellan länderna, medan Turkiet uttalat sitt stöd för Qatar.

Gå till toppen