Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Många vill ha skolavslutningar i kyrkan

Traditionens makt är stor, inte minst när det gäller skolavslutningar i kyrkan. Nästan åtta av tio tillfrågade svenskar vill ha kvar möjligheten till avslutningar i den miljön, enligt en ny SOM-undersökning.

Skolavslutning i Litslena kyrka utanför Enköping. Arkivbild.Bild: MONS BRUNIUS
Juni månad är lika med skolavslutningstider runtom i landet. Var dessa ska hållas och hur de ska utformas är dock långt ifrån okontroversiellt. Viktor Aldrin, lektor i SO-didaktik vid högskolan i Borås, forskar kring ämnet och nu presenteras en del i hans studie i anslutning till SOM-institutets forskarantologi.
Undersökningen visar att 78 procent av de som tillfrågades anser att det vore ett dåligt förslag att förbjuda skolavslutningar i kyrkan. Motsvarande andel 2012 var 78 procent och 75 procent 2011. Det fortsatt starka stödet för avslutningar i kyrkan har en naturlig förklaring enligt Viktor Aldrin:
– Trots utspel från olika grupper har det inte förändrats nämnvärt. Detta har nästan inget med religion alls att göra utan skolavslutningar i kyrkan klassas som en svensk tradition som man inte vill förbjuda, säger han till TT.
På landsbygden är avståndstagandet från förbud som störst medan det sjunker mer ju större orten är.
I Skolverkets juridiska vägledning skriver man att det går bra att ha skolavslutning i kyrkan men "det får inte förkomma några religiösa inslag som bön, välsignelse eller trosbekännelse". 2011 trädde också den skollag i kraft som tydligt markerar att skolan ska vara icke-konfessionell, det vill säga att det inte får förekomma några religiösa inslag i utbildningen.
Samtidigt har under de senaste åren en rad olika händelser uppmärksammats i medier kring skolavslutningar i kyrkor.
– Det vanligaste är att rektorn drar tillbaka avslutningen och då går allmänheten till medier vilket gör det till "folkets kamp mot makten". Sedan får rektorn backa och då uppfattas det som att allmänheten har vunnit över eliten, säger Viktor Aldrin.
Samtidigt uppgav hälften av de tillfrågade skolorna i en undersökning gjord av Kyrkans Tidning 2015 att skolorna väljer att förlägga avslutningen till kyrkan. Aldrin tror heller inte att synen kommer att förändras nämnvärt inom en snar framtid.
– Om man skulle göra om den här studien om ett tag skulle den inte förändras för det associeras så tydligt med tradition. I samma sekund som det kopplas till religion skulle troligen siffrorna förändras direkt, säger Viktor Aldrin.
Fakta

SOM-undersökningen

SOM-institutet har undersökt frågan om förbud mot skolavslutningar i kyrkan i tre av sina nationella undersökningar, 2011, 2012, 2016.

I den senaste undersökningen ansåg 78 procent att det vore ett dåligt förslag, jämfört med 78 procent 2012 och 75 procent 2011.

Endast fem procent tyckte att det var ett bra förslag jämfört med sex procent 2012 och fem procent 2011.

Boende på vad SOM-institutet klassas som ren landsbygd är störst motståndare till ett förbud. Det sjunker sedan allt mer ju större orten är.

När det gäller partisympati och åsikter om skolavslutningar är personer som röstar på Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna mest positiva till ett förbud.

Källa: SOM-instititutet

Gå till toppen