Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Allt ljus på May. Även från EU.

Theresa May.Bild: Jonathan Brady
Brittiska premiärministern Theresa May gick till val för att få ett starkare mandat inför förhandlingarna om utträde ur EU. Nu blev det försvagat istället. Och om bara en dryg vecka är det tänkt att de politiskt laddade samtalen i Bryssel ska dra igång.
Otåligheten är tydlig från EU:s sida.
"Vi behöver en regering som kan agera. Med en svag förhandlingspartner finns det risk för att förhandlingarna kommer att gå illa för båda parter. Jag väntar mig mer osäkerhet nu", säger EU:s budgetkommissionär Günther Oettinger i en kommentar.
Tidsplanen ligger fast. Britterna ska vara ute ur EU senast våren 2019. Saknas då avtal om formerna för den fortsatta relationen mellan EU och Storbritannien blir läget svårhanterligt för båda parter. Men det råder ingen tvekan om att det är britterna som har mest att förlora på en sådan situation.
May gör uppenbart vad hon kan för att snabbt gå vidare efter det nesliga valresultatet. På fredagseftermiddagen gick hon till drottningen för att be om att få bilda en ny regering. Initiativet togs efter lovande samtal om samarbete med nordirländska partiet DUP. Men ännu är oklarheterna många kring den närmaste politiska framtiden.
I Storbritannien är det ovanligt att det största partiet inte får egen majoritet och Mays politiska motståndare anser att hon bör avgå. Förmodligen viskas det om detsamma även inom delar av hennes eget konservativa Tories. Det får ännu ses som oklart om hon kommer att sitta kvar, liksom hur hon i så fall ska tolka beskedet från väljarna.
Premiärministern sökte stöd för sin hårda linje i brexitförhandlingarna, vilket det blir svårt för henne att hävda att hon fått. Därtill kommer frågan om regeringssamarbete. Att ha DUP som stödparti lär inte bli okomplicerat för Tories.
Dels vill det nordirländska partiet se en mjukare linje gentemot EU, dels samlar Tories och DUP bara en knapp majoritet, vilket är riskabelt vid parlamentsomröstningar.
May kan möjligen glädjas åt att sannolikheten för att Skottland bryter sig loss från Storbritannien har blivit mindre. Skotska nationalistpartiet SNP backade rejält, vilket fick partiledaren Nicola Sturgeon att konstatera att det råder stor osäkerhet om såväl brexit som den skotska folkomröstningen om självständighet.
Den politiska balansgång som väntar för May kan sluta med ett nyval som gör det ännu svårare att föra konstruktiva samtal med EU. Men vill det sig väl kan valutgången också mynna ut i något positivt från svenskt perspektiv: en mjukare brittisk linje gentemot EU kan leda till avtal som underlättar för svenska exportföretag.
De närmaste veckornas politiska utveckling i Storbritannien kan bli avgörande – inte bara för Tories, utan också för brexitförhandlingarna.
"Vi är redo. Bollen är på britternas planhalva", säger en EU-källa till The Guardian.
Nu återstår att se om en pressad Theresa May har förmågan att snabbt få ihop och leda sitt lag.
Gå till toppen