Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Christer Fåhraeus

Läkemedelshöjdare går till skånsk stamcellsstartup

Christer Fåhraeus-ägda Longboat Explorer rekryterar Anders Månsson som ny vd. Han lämnar därmed en topposition på danska Leo Pharma.

Anders Månsson är nybliven vd för Longboat Explorers.Bild: Jenny Leyman
Anders Månsson var global marknadsdirektör för dermatologin inom läkemedelsbolaget Leo Pharma. Han lämnar nu alltså en topposition på ett drygt hundra år gammalt bolag som omsatte nästan 10 miljarder 2016 för uppstartsföretaget Longboat Explorers grundat 2015.
Läs mer: Skåningen som fixade Leo Pharmas jätteaffär
– Jag har jobbat i mycket större bolag tidigare men har en dragning åt det entreprenöriella. Man kan göra större skillnad där. Jag satt i styrelsen och tog chansen när den dåvarande vd meddelade att han ville lämna.
Han lockas av inriktningen på stamcell och den unika inriktningen på insamling av stamceller från fostervatten. Framtidsplanen är tydlig, om fem år vill han att företaget är en global mäklare av stamceller.
– Möjligheten att skörda så många stamceller som fostervattnet ger innebär också att vi kan matcha cellerna bättre mot behovet. Vi ska bli en global aktör som matchar stamceller så precist som möjligt.
Arkifoto: stamceller.Bild: ADVANCED CELL TECHNOLOGY
Longboat Explorers ingår i inkubatorn Smile och har utvecklat en medicinsk fostervattenspåse som gör att läkare kan samla in fostervatten på mindre än en minut under ett planerat kejsarsnitt. Ett 30-tal sådana insamlingar har genomförts i Malmö i ett pilotprojekt.
Målet är att samla in så mycket fostervatten att företaget kan bygga upp en biobank som är så stor att det går att hitta en perfekt matchning till alla behov. Stamceller används för att återskapa fungerande vävnader och organ.
Läs mer: Stamcellsbolaget Longboat Explorers tar in Christer Fåhraeus som ägare
Gå till toppen