Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ölbloggen

Håkan Engström: Malt-yoga, någon?

Carlsberg försöker lansera "den populära träningsformen".

Bild: Maria Cruseman
Har du en sen kväll någon gång suttit i en bar, noterat ett barlejon med tom blick, som i trans, och reagerat med moralisk indignation för att det finns fyllon som inte kan ta ansvar för sitt drickande eller för sitt snart förestående morgonpass?
Eller sett det där andra fyllot, som intar omänskliga poser eller vevar med armarna och inte tycks medveten om sin omgivning?
Kanske har du varit fördomsfull. Din medmänniska som verkade vara helt väck kanske bara tränade ölyoga. Eller praktiserade transcendental öl-meditation.
Ölyoga beskrivs som en populär träningstrend, bland annat på en sida med det lömskt förtroendeingivande namnet doktorn.com. Idén kommer från Berlin, där någon nisse med endera slags keps (möjligen en med betong) slagit mynt av den attraktiva idén att kombinera nytta med nöje och skapa dubbel njutning.
"Genom att ta filosofin från yoga och kombinera den med njutningen av att dricka öl når man enligt grundarna den högsta nivån av medvetande", skriver doktorn.
Och ja, företaget bakom spektaklet hävdar att det inte är ett skämt.
Borde vi vara förvånade? Inte jättemycket. Hipsters världen över arrangerar glatt löprundor med ölstopp, låt vara att stopptiderna inte blir de bästa. Och "gräsklippar-öl" är ett begrepp sedan länge, bier som är avsedd inte för gräsmattan utan för den som traskar runt och skjuter på gräsklipparen. Ölyoga stod väl på tur.
Men vad är det man dricker? India pale ale? Gose? Gueuze? Det går säkert med det mesta.
Fast inte i Sverige, åtminstone inte om man ska göra reklam för alltsammans. När Carlsberg Sverige nu lanserar "träningsformen", i samarbete med en yogastudio i Stockholm, är man noga med att poängtera att detta är alkoholfri ölyoga.
Vilket gör det ännu mer skrattretande, men också mer rimligt: ska man nå någon sorts högre medvetande med hjälp av en flaska alkoholfritt öl ska det nog till lite yoga också. Som en chaser, liksom.
Själv blir jag trött bara av tanken. Jag tror bestämt jag tar och vilar ögonen på denna bild, där vi ser Václav Havel – tagen under en period på 70-talet, då han hade publiceringsförbud och försörjde sig som bryggeriarbetare i Trutnov – som bär på en tung säck med malt.
Gå till toppen