Aktuella frågor

Debattinlägg: "Mat och dryck är en central del av den skånska kulturen. Öl och vin är mer än alkohol."

De lokala företagen måste få bra förutsättningar och inte hindras av hjärnspöken, skriver Gilbert Tribo och Tina Acketoft, Liberalerna.

Bild: Sven-Erik Svensson
Många mikrobryggerier och vingårdar i Skåne tillverkar öl och vin på ett hantverksmässigt sätt. Det är något vi inom Liberalerna vill stödja och gärna ser växa.
Mat och dryck är en central del av den skånska kulturen och därför vill vi att Skåne under tre år ska få vara försöksregion för gårdsförsäljning av vin och öl. Då skulle Skånekunna utvecklas och marknadsföras som den främsta regionen för mat och dryck i Sverige.
Många av de skånska vingårdarna och bryggerierna går redan idag att besöka. Man kan också provsmaka det som tillverkas, däremot inte köpa produkterna. De får bara säljas på Systembolaget. De stelbenta reglerna måste ändras.
Sverige är det enda landet i EU som inte tillåter gårdsförsäljning. I Finland tillåts gårdsförsäljning trots att det finns ett alkoholmonopol, Alko, som liknar Systembolaget. En liten del av all alkohol säljs på gårdar. Politikernas motiv för att tillåta det är att de vill stödja det näringsliv som finns på landsbygden. Det är alltså möjligt att kombinera monopolet med gårdsförsäljning. Det kräver bara politisk vilja.
Gårdsförsäljning är inget hot mot Systembolaget och inte heller något hot mot folkhälsan. Vingårdar och mikrobryggerier handlar om hantverksmässigt framställda produkter och försäljningen skulle omfattas av samma regler och tillstånd som Systembolaget verkar under.
Gårdsförsäljning kan vara en bra möjlighet att utveckla mindre företag utanför storstäderna, ge fler jobb och utveckla den skånska turismen. Utan gårdsförsäljning blir det svårare att utveckla företagen och produkter med lokalt ursprung får svårare att nå ut som ett alternativ till massproducerade varor.
Det finns ett intresse för lokal tillverkning av öl och vin. Och många konsumenter vill veta mer om de produkter de köper. Öl och vin är betydligt mer än bara alkohol. Det är ett kulturuttryck och en tusenårig tradition.
Vi är inte förvånade över att nykterhetsrörelsen inte ställer sig bakom gårdsförsäljning av vin och öl. Det skulle överraska mer om den gjorde det. Men det är inte försäljning av vin och öl, som tillverkas och säljs lokalt på gårdar och bryggerier, som är det allvarliga hotet mot folkhälsan.
Öresundsregionen är stor och dynamisk, här finns alla möjligheter för skånsk mat och dryck att utvecklas och fortsätta vara en central del av kulturen. Men de lokala företagen måste få bra förutsättningar och inte hindras av hjärnspöken.

Gilbert Tribo

Tina Acketoft

Gilbert Tribo är gruppledare för Liberalerna i Region Skåne.
Tina Acketoft (L) är riksdagsledamot och EU-politisk talesperson.
Läs mer:"Sverige kan tillåta gårdsförsäljning av vin och öl – och behålla alkoholmonopolet."
Läs mer:"Skåne som testdistrikt för gårdsförsäljning av lokalt öl och vin hotar folkhälsan."
Läs mer:"Vi kommer aldrig att ge oss och vet att gårdsförsäljning en dag blir tillåten även i Sverige."
Läs mer:”Gårdsförsäljning av öl och vin är ett önsketänkande, en romantiserande bild av något som inte är möjligt.”
Läs mer:Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen