Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

May behåller järngänget i regeringen

Theresa Mays parti Tories ska bilda regering trots valnederlaget, säger hon efter att ha fått klartecken från drottningen. Och hon behåller de ministrar som sitter på nyckelposter. Men oppositionspartierna dömer ut den brittiska premiärministern efter det dramatiska valet.

Ett tidningsställ på Victoria Station i London dagen efter valet.Bild: Markus Schreiber/AP/TT
Valresultatet beskrivs som katastrofalt för May och hennes Tories, men tillsammans med nordirländska DUP har man nu fått en majoritet. Theresa May har träffat drottningen och fått klartecken för en ny regeringsbildning.
Hennes kansli har enligt brittiska medier meddelat att hon tänker behålla finansminister Philip Hammond och utrikesminister Boris Johnson. Inrikesminister Amber Rudd sitter kvar, liksom försvarsminister Michael Fallon och "brexitministern" David Davis.
May säger i ett kort tal att hon kommer att forma en regering som skapar stabilitet, som leder Storbritannien ut ur EU.
– Vad det här landet behöver mer än någonting annat är enighet. Bara de konservativa och unionistpartiet (DUP) kan ge det, säger hon.
– Nu är det dags att börja arbeta.
Oppositionspartierna är dock inte lika optimistiska.
– Hon har satt sitt parti framför sitt land, hon borde skämmas, säger Liberaldemokraternas ledare Tim Farron.
Hans parti har för några år sedan suttit i koalition med Mays Tories, men nu säger Farron att "ingen deal är bättre än en dålig deal".
Nicola Sturgeon, ledare för Skotska nationalistpartiet, säger att hon gärna samarbetar med andra om det innebär att May inte får behålla premiärministerposten. Sturgeon tycker också att valresultatet öppnar för en ny folkomröstning om huruvida Storbritannien verkligen ska lämna EU.
Labour-ledaren Jeremy Corbyn är också sugen på makten.
– Vi väntar på att tjäna landet, säger oppositionsledaren till medier i London, uppenbarligen menande att Labour borde bilda regering.
Han manade också tidigt på fredagsmorgonen Theresa May att lämna premiärministerposten.
– Jag tycker att det är tillräckligt för att hon ska lämna plats åt en regering som verkligen representerar folket i det här landet.
Labours ekonomisk-politiske talesperson John McDonnell säger att partiet vill bilda en minoritetsregering, alltså inte en koalition.
– May är en "lame duck", säger han med det engelska uttrycket för någon som har kvar sin titel, men tappat reell makt.
När May överraskande utlyste nyval i slutet av april pekade mätningarna på att Tories skulle få ett starkare stöd, men under valkampanjen har opinionsundersökningar visat hur hennes stöd stadigt sjunkit.
När samtliga 650 mandat fördelats står det klart att regerande Tories fortfarande är det största partiet med 318 platser mot Labours 262. För att få majoritet i parlamentet krävs 326 mandat.
Resultatet innebär att Theresa Mays försök att stärka sitt folkliga stöd kring EU-utträdet, brexit, har misslyckats.
Och även om May nu lyckas med en regeringsbildning har hon en stormig resa framför sig. Tories plus nordirländska DUP är överens om mycket, men Labour kallar ett sådant samarbete en "kaoskoalition".
Å andra sidan får Labours regeringsambitioner mycket svårt – partiet plus SNP plus Liberaldemokraterna når inte ens tillsammans upp till Tories antal mandat.
Fakta

Storbritanniens premiärministrar

Makten i Storbritannien har de senaste 50 åren växlat mellan Konservativa partiet (K) och socialdemokratiska Labour (L). Här är landets premiärministrar sedan 1970:

1970–74: Edward Heath (K)

1974–76: Harold Wilson (L)

1976–79: Jim Callaghan (L)

1979–90: Margaret Thatcher (K)

1990–97: John Major (K)

1997–2007: Tony Blair (L)

2007–10: Gordon Brown (L)

2010–16: David Cameron (K)

2016–: Theresa May (K)

Fakta

Valresultatet

Med alla 650 valkretsar räknade i valet den 8 juni (förändring jämfört med avgående parlament):

De konservativa, Tories 318 (-12)

Labour 262 (+30)

SNP (Scottish National Party) 35 (-21)

Liberaldemokraterna 12 (+4)

DUP (Democratic Unionist Party) 10 (+2)

Sinn Féin 7 (+3)

Plaid Cymru 4 (+1)

Gröna partiet 1 (0)

SDLP 0 (-3)

UUP 0 (-2)

Ukip 0 (-1)

Oberoende 1 (0)

Valdeltagande: 68,7 procent (66,1 förra valet 2015)

Fotnot: Siffrorna jämförs alltså med utgående parlament, inte med valet 2015. Sedan dess har mandatfördelningen ändrats på grund av fyllnadsval med mera.

Källor: AFP, parliament.uk

Fakta

Valet i Storbritannien

Premiärminister Theresa May utlyste i april överraskande nyval den 8 juni, trots att landet röstade så sent som i maj 2015.

Samtliga 650 parlamentsledamöter har valts i enmansvalkretsar över hela landet. Eftersom inga utjämningsmandat finns kan ett parti få stor majoritet i parlamentet, även om det bara vinner med knapp marginal i valkretsarna.

I valet 2015 vann exempelvis Konservativa partiet (Tories) 330 platser (24 fler än i valet 2010) med totalt cirka 37 procent av rösterna. Labour fick i sin tur 232 mandat (-26) med drygt 30 procent av rösterna.

Gå till toppen