Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mays partner mer konservativa än Konservativa

Nu ska premiärminister Theresa May bilda regering med stöd av det nordirländska Demokratiska unionistpartiet (DUP) Ännu är det oklart vad DUP vill ha i betalt – och Mays Konservativa partiet, Tories, och det ännu mer konservativa DUP har olika syn på bidrag, pensioner och samkönade äktenskap.

Partiledaren Arlene Foster jublar när det står klart att nordirländska Demokratiska unionistpartiet (DUP) fått vågmästarmakt efter valet.Bild: Niall Carson/PA/AP/TT
– Vi kommer att inleda diskussioner med de konservativa för att utröna hur det kan bli möjligt att ge vår nation stabilitet i denna tid av utmaningar, sade den 46-åriga DUP-ledaren Arlene Foster efter att valresultatet stod klart.
Hon har inte klargjort sin kravlista gentemot May. Men där lär bland annat ingå mer jordbruksstöd efter uttåget ur EU samt mer pengar till service och infrastruktur i Nordirland.
Tories minskade till 318 mandat i underhuset. För att få majoritet krävs 326 mandat och May inledde genast sin flirt i nordvästlig riktning, eftersom DUP:s 10 mandat ger möjlighet att styra.
– Vi kommer att fortsätta att jobba tillsammans med våra vänner och allierade i DUP, sade hon.
Men hur allierade är egentligen de båda partierna? Och vilka är DUP?
Partiet grundades 1971 av den eldfängde protestant-pastorn Ian Paisley, som inför ropen på ett enat Irland stenhårt förespråkade att Nordirland stannar i Storbritannien. Han uppfattades också av många som en fyrbåk av trångsynthet och intolerans mot katoliker.
Nu har ett mer sekulärt DUP rört sig mot mitten för att bredda sin väljarbas – men är fortfarande mer konservativt än Mays parti. Det syns bland annat i synen på abort och på iriska språkrättigheter.
En tydlig skillnad går vid samkönade äktenskap, som DUP är hårdnackade motståndare till.
– Peter kommer inte att gifta sig med Paul i Nordirland, svor den uppsatte DUP-politikern Jim Wells i april, enligt The Telegraph.
Nordirland är nu det enda territorium i Storbritannien som fortfarande förbjuder sådana äktenskap – en hållning Mays företrädare och partikamrat David Cameron klargjorde att han är "djupt oense" med.
Arlene Foster sade i fjol att hon "inte vill att abort ska vara lika fritt tillgängligt här som det är i England".
Förutom olikheter i synen på familjefrågorna har DUP också annan hållning än Tories när det gäller bland annat bidrag till uppvärmning av bostäder samt stöd till pensionärer.
Fakta

Arlene Foster

Född den 3 juli 1970 i South Fermanagh i Nordirland.

Juristexamen från Queens university i Belfast.

Ledare för DUP, som hon gick med i 2004, sedan 2015.

Nordirlands försteminister sedan 2016.

Har tidigare bland annat varit Nordirlands finansminister (2015–2016), minister för företagande, handel och investeringar (2008–2015) samt miljöminister (2007–2008).

Källa: The Telegraph

Gå till toppen