Aktuella frågor

Debattinlägg: "Sverige kan tillåta gårdsförsäljning av vin och öl – och behålla alkoholmonopolet."

Det är dags att sätta punkt för argument som är överspelade eller helt enkelt inte håller, skriver Christofer Fjellner (M), Europaparlamentariker.

Det är knappast trovärdigt att angripa gårdsförsäljning om det är bättre folkhälsa som är målet, skriver Christofer Fjellner.Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Att ett införande av gårdsförsäljning av vin och öl skulle innebära att Sverige förlorar möjligheten att ha kvar Systembolagets detaljhandelsmonopol är ett återkommande argument som motståndarna till gårdsförsäljning använder sig av. Men det stämmer inte. Att det upprepas av alla från IOGT-NTO till socialdemokrater och miljöpartister gör det inte mer sant.
För sex år sedan ställde jag en skriftlig fråga till EU-kommissionen för att en gång för alla ta död på myten om att EU skulle avskaffa Systembolaget om Sverige öppnar för gårdsförsäljning. Det skriftliga svaret från kommissionen bekräftade att gårdsförsäljning inte hotar Systembolagets monopol.
Det förhåller sig alltså inte som sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) för ett tag sedan påstod när Östergötland ville bli ett försökslän. Försäljning av lokalproducerat öl och vin hotar inte det svenska alkoholmonopolet.
Det är hög tid att svenska politiker lägger ifrån sig sina ideologiska skygglappar och agerar konstruktivt i frågan om gårdsförsäljning. Jag har tidigare presenterat en kompromiss som alla borde kunna enas kring, även de som tror att gårdsförsäljning hotar Systembolagets monopol:
Gör vingårdar och småbryggerier till ombud för Systembolaget och tillåt dem att ha sina egna produkter i lager (Aktuella frågor 25/2 2016)
Det är knappast trovärdigt att angripa gårdsförsäljning om det är bättre folkhälsa som är målet. Systembolaget har idag över 500 ombud, ytterligare något hundratal gör ingen skillnad för folkhälsan. Precis som när regeringen argumenterar emot gårdsförsäljning fastnar man i praktikaliteter som i själva verket bara är svepskäl för politisk klåfingrighet.
Det är dags att sätta punkt för argument som är överspelade eller helt enkelt inte håller.
Gårdsförsäljning hotar inte Systembolagets monopol och om den politiska viljan finns går det att en gång för alla lösa den segdragna politiska konflikt som gårdsförsäljningen utgör.
Gårdsförsäljning skulle inte bara främja svensk matkultur och en sundare inställning till alkohol, utan också skapa bättre service och fler arbetstillfällen för människor som bor utanför storstäderna.

Christofer Fjellner

Christofer Fjellner (M) är Europaparlamentariker.
Läs mer:"Mat och dryck är en central del av den skånska kulturen. Öl och vin är mer än alkohol."
Läs mer:"Skåne som testdistrikt för gårdsförsäljning av lokalt öl och vin hotar folkhälsan."
Läs mer:"Vi kommer aldrig att ge oss och vet att gårdsförsäljning en dag blir tillåten även i Sverige."
Läs mer:”Gårdsförsäljning av öl och vin är ett önsketänkande, en romantiserande bild av något som inte är möjligt.”
Läs mer:Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen