Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Olle Lönnaeus: Theresa Mays katastrof kan gynna Sverige

Theresa May gjorde en katastrofal felbedömning och en usel valrörelse.
Men trots fiaskot klev hon efter ett besök i Buckingham Palace vid lunchtid på fredagen ur sin limousin vid 10 Downing Street i London och förklarade inför journalister och tv-kameror att hon inte släpper greppet om makten.
"Jag har just besökt Hennes majestät drottningen och jag kommer nu att bilda en regering."
May sitter kvar som premiärminister. Frågan är: Hur länge?
Theresa May – förlorareBild: Alastair Grant
De flesta menar Tory-ledaren har förlorat all auktoritet och trovärdighet – och därför får svårt att leda Brexitförhandlingarna med EU.
Valresultatet innebär Theresa May och hennes konservativa parti förlorar sin egna majoritet i parlamentet, men förblir största parti.
Rivalen Jeremy Corbyn, vars Labour gick kraftigt framåt, krävde snabbt hennes avgång och erbjöd sig själv att bilda regering.
"Jag är redo att tjäna landet", förklarade han.
Men Theresa May tänker alltså slåss – trots den förödande kritiken från både massmedier, politiska motståndare och tunga företrädare för det egna partiet Tories.
Theresa May bli nu tvungen att söka någon slags uppgörelse med andra partier eller bilda koalition. Redan på fredagen inledde hon samtal med nordirländska unionistiska och konservativa DUP, som gick framåt med ett par mandat.
Tillsammans får Tories och DUP 328 av 650 mandat i parlamentet – och majoritet.
Vad betyder utslaget för Europa och Sverige?
Theresa May gav ett tydligt besked när hon stod framför pressen på den lilla gatan utanför bostaden på 10 Downing Street: Brexitförhandlingarna med EU ska inledas om tio dagar som planerat.
Hemma i Sverige påpekade utrikesminister Margot Wallström (S) att det är viktigt att Storbritanniens regeringen har ett tydligt mandat inför Brexit. Osäkerhet gynnar ingen
Samtidigt pekade både hon och andra svenska politiker som finansminister Magdalena Andersson (S) och Jan Björklund (L) på att valutgången kan gynna svenska intressen.
Theresa May har tidigare annonserat att hon vill genomföra en ”hård Brexit”. Valförlusten kan tolkas som att britterna underkänt den linjen.
Nu tvingas May samarbeta – vilket pressar henne mot ett ”mjukare avslut” med EU. Nordirländska DUP har tydligt deklarerat att man vill ha ett mjukare Brexit, eftersom just nordirländarna skulle drabbas mycket hårt av en stängd gräns mot EU-landet Irland.
För Sverige – som har en omfattande handel med Storbritannien och sett britterna allierade i EU – skulle ett mjukare Brexit betyda goda nyheter.
"Från svensk sida skulle det vara bra att ha en så mjuk brexit som möjligt eftersom vi har så stora ekonomiska intressen", sade EU-minister Ann Linde (S).
När Theresa May i våras utlyste nyval hade Tories egen majoritet i parlamentet och en solklar ledning i alla väljarbarometrar. Hennes förhoppning var att via en jordskredsseger stärka sin ställning ytterligare och skaffa sig frikort att genomföra sin högerpolitik.
Men May gjorde en riktigt dålig valrörelse.
Ett misstag var att vägra tv-duell mot Corbyn.
Ett annat var ”dråpslaget” mot brittiska åldringar i valmanifestet. Där lovade Tories sänkta värmetillägg och höjda avgifter i äldreomsorgen – vilket motståndarna snabbt gav öknamnet ”demensskatt”. May drog tillbaka förslagen, men skadan var redan skedd.
I valkampens sista skälvande timme – och efter tre terrorattacker i Storbritannien på kort tid – slängde Theresa May in terrorkortet och började tala om att inskränka mänskliga rättigheter, vilket inte heller föll väl ut hos väljarna.
Även om May nu försöker klamra sig fast vid posten som premiärminister är hon stämplad som förlorare.
Det skulle förvåna om hon inte petas av sitt eget parti inom en rätt snar framtid.
Gå till toppen