Kultur

"Vilse i Paris": Slapstick på franska

Fiona Gordon och Dominique Abel.Bild: Tri Art Film

Vilse i Paris

BIO. KOMEDI. Frankrike (Paris pieds nus), 2016. Regi: Dominique Abel, Fiona Gordon. Med: Dominique Abel, Fiona Gordon, Emanuelle Riva. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.24.

I sina bästa stunder är slapstick en fysisk konstform som påminner om dans. Men väldigt få behärskar genren, den tillhör en annan era då skådespelare först kämpade på vaudevilleteatrar i åratal innan de fick chansen att göra film.
Om några förvaltar arvet från Charlie Chaplin och Buster Keaton, och också den mer stillsamme Jacques Tati, är det den belgiska duon Abel och Gordon med bakgrund i fysisk teater. Deras fjärde långfilm "Vilse i Paris" är en charmig liten historia om en vilsen kanadensiska (Fiona Gordon) som reser till Paris för att hjälpa sin 88-åriga moster (gestaltad av franska vågen-ikonen Emanuelle Riva, i sin sista filmroll). Men det mesta går snett och istället hamnar den förvirrade turisten – en kvinnlig nörd som påminner om Lasse Åbergs Stig-Helmer – hos en kärlekskrank uteliggare (Dominique Abel).
"Vilse i Paris" innehåller en del burleska drag med humor kring sex och lik, men genomgående är tonen sagoaktigt söt med den franska huvudstaden som vykortsfond.
Den medvetet dialogfattiga filmen avnjuts bäst som en serie tablåer där Abel och Gordon på fiffiga sätt använder sina kroppar som komiska verktyg i olika sceniska rum. Bland höjdpunkterna finns en tangodans på en restaurangpråm och en klättertur på Eiffeltornet.
Läs alla artiklar om: Filmfredag 9 juni
Gå till toppen