Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon ska forska med världseliten

Många drömmer om det, få får det. Men Johanna Lidholm på Polhemskolan har lyckats knipa ett åtråvärt stipendium: sex veckor på prestigefyllda MIT i Boston.

Johanna Lidholm ska tillbringa sommaren på MIT.Bild: Ingemar D Kristiansen
– Jag är så oerhört tacksam. Jag vet ju att konkurrensen är väldigt stor, så jag blev jätteglad, säger hon och tackar de lärare som stöttat henne under studietiden.
– De har betytt väldigt mycket för mig och för mitt intresse för naturvetenskap. Inte bara på Polhemskolan utan också på Bjärehovskolan i Bjärred.
Det är en jury bestående av framstående forskare och ingenjörer som utser årets RSI-stipendiater som får delta i forskningslägret Research science institute på MIT i Boston i USA denna sommar.
Med ansökningarna från hela världen och endast 80 platser räknas forskningslägret på MIT till ett av världens mest prestigefyllda program för talangfulla unga forskare.
I USA kommer Johanna Lidholm att delta i seminarier ledda av forskare i världsklass och även genomföra praktisk forskning inom ett forskningsfält som hon själv valt.
– Jag vill fördjupa mig i frekvensmultiplikation inom laserfysik för att kunna utveckla effektivare lasrar. Det handlar om att omvandla ljus med lägre frekvens till ljus med högre frekvens. Det är ett fascinerande fenomen. Laserteknik är häftigt. Den kan användas inom många olika områden, allt från medicin till teknik i vardagen, säger hon.
Johanna Lidholm läser på Polhemskolans spetsutbildning i fysik, andra årskursen. Efter gymnasiet planerar hon att utbilda sig inom fysik, antagligen i Lund.
– Lund är en bra stad att plugga fysik i. Här finns ju också Max IV och så småningom ESS, säger hon.
Forskningslägret på MIT pågår mellan den 25 juni och 5 augusti.
– Det blir en upplevelse för livet, säger Johanna Lidholm.
Den svenska antagningen administreras av Unga forskare. Ytterligare en talangfull tonåring har utsetts till årets RSI-stipendiat, Viktor Köhlin Lövfors från Strängnäs.
Gå till toppen