Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jämställt parlament avlägset för britterna

De är fortfarande i minoritet, men efter nyvalet tar rekordmånga kvinnor plats i parlamentet i Storbritannien. Men det går alldeles för långsamt framåt, anser kritiker.

Bara på en tredjedel av platserna i det brittiska parlamentet sitter kvinnor.Bild: Markus Schreiber/AP/TT
"Vi rör oss framåt i snigelfart och det går pinsamt långsamt", säger Sam Smethers, chef vid kvinnorättsorganisationen Fawcett Society, i ett uttalande.
Ökningen är nämligen inte stor – antalet kvinnor i parlamentet går från 191 till 200 efter nyvalet.
Nu blir en knapp tredjedel av de 650 ledamöterna kvinnor, men andelen varierar stort mellan de olika partierna. För premiärminister Theresa Mays konservativa Tories har 21 procent kvinnor tagit plats i parlamentet, medan socialdemokratiska Labour – lett av Jeremy Corbyn – har 45 procent, enligt BBC.
Efter förra valet, då med 191 kvinnor i parlamentet, rankades Storbritannien på 46:e plats i världen när det gäller andelen kvinnor i den lagstiftande församlingen.
"Om Storbritannien bara förbättrar sig så här mycket vid varje val kommer det att dröja till 2062 innan vi har en jämställd fördelning i parlamentet", säger Sam Smethers.
Rekordmånga öppet homo- och bisexuella personer röstades in i parlamentet – 40 ledamöter.
– Representationen av hbtq-personer på maktpositioner är väldigt viktig. Den visar hur långt Storbritannien har kommit, säger Bex Stinson vid hbtq-organisationen Stonewall.
Beskedet att May kommer att bilda regering med stöd av nordirländska DUP ledde till ledsna miner bland organisationer som kämpar för kvinnors och hbtq-personer rättigheter.
DUP har slagits för att behålla hårda restriktioner kring abort och är emot att personer av samma kön gifter sig.
Flera DUP-representanter har råkat i blåsväder efter homofobiska kommentarer. 2015 avgick Nordirlands hälsominister Jim Wells efter ett uttalande om äktenskap mellan personer av samma kön.
– Man kan inte uppfostra ett barn i ett homosexuellt förhållande. Det barnet utsätts för en högre risk för övergrepp eller att bli försummat, sade han i kampanjen inför förra valet.
Fakta

Brittiska nyvalet

Premiärminister Theresa May utlyste nyval i slutet av april. Hennes plan var att stärka sitt förhandlingsmandat kring EU-utträdet, brexit.

Då pekade mätningarna på att Mays konservativa parti Tories skulle vinna över socialdemokratiska Labour med över 20 procentenheter. Ju närmare valet kom desto mer sjönk stödet för May i opinionsmätningarna.

Valet den 8 juni blev ett bakslag för Tories, som förlorade sin majoritet i parlamentet. May kommer ändå att bilda regering, med stöd av nordirländska DUP.

Gå till toppen