Vellinge

Knäpaddling och ofrivilliga dyk i väntan på hårdare vindar

Kitevågen växer från Lomma till Skanör. Men vinden var för svag för drakarna när surfcentret Ksurf höll nybörjarintroduktion på lördagen.

Uppemot tjugo fartsugna kvinnor och män kom till stranden vid Badhytten i Skanörs hamn för att få testa kitesurfning gratis. Men de som hade hoppats på att forsa fram på vattnet med bräda och drake fick på grund av vindbristen nöja sig med en teoretisk genomgång. För vattenkänslan fick de prova stand up paddling. Och det var svårare än vad det såg ut, upptäckte Sara Bohlin.
– Som nybörjare börjar man stående på knäna. Då är det lätt, för då är man centrerad. Sen ställer man sig upp... Jag ramlade i plurret en gång! berättar hon.
Vännerna Milan Mamula, Daniel Radlovacki och Sara Bohlin testade stand up paddling med instruktören Yassine Bouceta.Bild: Hussein El-alawi
Anders Hermansson som var på Skånebesök från Västerås hade samma upplevelse:
– Jag fick lite feeling och skulle ta i ordentligt med paddeln – och då dök allting.
Kompisen Anders Nyberg från Göteborg lyckades hålla sig torr:
–Jag satte mig på röven på brädan en gång. Men jag trillade inte i.
De båda Anders dröjde sig kvar på stranden efter paddlingen för säsongens första solstund med bar överkropp och shorts. Samtalet handlade om kite.
– Antingen vill man ha platt vatten, som i Lomma, eller vågor, som i Kungsbacka. Men helst inget där emellan, sa Anders Nyberg.
Instruktören Yassine Bouceta har tidigare jobbat i Lomma men driver sedan förra året tillsammans med Julia Tsoi en egen kursverksamhet i Skanör dit allt fler kitesportare söker sig.
– Här är det lite vågigt. Det är bra djupförhållanden, från grunt till djupt utan sanddynor under vattnet, säger han.
Sara Bohlin blev överraskad av hur svårt det är att hålla balansen på brädan.Bild: Hussein El-alawi
Yassine Bouceta är professionell kitesurfare och tillhör eliten med en femteplacering i VM 2011 som främsta merit och förra året blev han svensk mästare. Han säger att kite påminner om hur en ryttare styr och kontrollerar sin häst.
–Det handlar om att ta och släppa efter, och styra till vänster och höger. Det behövs ingen kraft. När man lär sig tekniken är det inte svårt alls, säger han.
Julia Tsoi hittade kite efter att ha känt att hon inte är tillräckligt stark för vanlig vindsurfing.
– Många tjejer gillar kite för att det är mer teknik, säger hon.
För henne är kite den ultimata avkopplingen.
– Det är den enda stunden på dagen då jag inte tänker på något annat.
På väg mot premiärturen. Sara Bohlin, Daniel Radlovacki och Milan Mamula.Bild: Hussein El-alawi
Ksurf kommer att ha en ny gratis introduktion den 15 juni. Men för den som vill fortsätta finns ekonomiska trösklar. En tvåtimmarskurs kostar minst 1080 kronor och de flesta behöver minst sex timmar, enligt Yassine Bouceta, och utrustningen kostar mellan 10000 och 15000 kronor.
– Många unga som är intresserade tycker att det är för dyrt, säger han.
Gå till toppen