Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nord & Francke

Skam analys avsnitt 8 – känslomässig bergochdalbana

Vi skärskådar den norska dramaserien varje vecka. Idag: sorg, glädje, mys, chock och bävan.

Detta är alltså en analys av avsnitt 8 i fjärde säsongen av Skam. Vi skriver om varje avsnitt på detta sätt. Planen är att publicera varje lördag. Och obs: Varning för spoilers! Titta helst på avsnittet först och läs sen.
Vad ÄR det de tittar på? Jo – en riktigt präktig cliffhanger. Jag återkommer till den.
Förra veckan lämnades vi med ett litet, litet hopp i kroppen eftersom Sana och Isak hade ett långt snack som fick henne att inse att hon var tvungen att börja prata med människor. Så det har hon gjort. Gång på gång har hon imponerat i sitt mod att berätta för alla vad hon gjort och försöka ställa allt tillrätta. Och gång på gång har hon blivit ignorerad eller styvmoderligt behandlad på annat sätt. Utom när hon pratade med sin bror Elias, som mer och mer blir en favoritkaraktär.
Länge såg det ut som att Sana faktiskt hade förlorat sina vänner. När hon väl berättat att det var hon som låg bakom saranors2-kontot på Instagram gled alla undan igen. I ett hemskt telefonsamtal med Chris fick hon höra att de andra tyckte att Sana hade förändrats och att de inte tyckte om henne längre. Skådepeleriet här är helt makalöst. Iman Meskini har haft många soloscener, med bara dator eller telefon i sitt rum, och hon uttrycker så mycket med så små medel. Och hennes gråt i samtalet med Chris borde göra henne direktkvalificerad till valfri skådespelarutbildning.
Men när det verkligen såg ut som att hon var totalt övergiven av alla (utom Isak) så kom vändningen. Bussmötet med Pepsi Max-gänget var en pina. Chris hade lovat Sana att hon och de andra skulle komma, men där satt Sana själv tillsammans med Pepsi Max och Chris svarade inte i sin telefon. Exakt när jag var helt säker på att Sana skulle börja gråta inför det där brudiga gänget som den ultimata förnedringen hände detta:
I hemlighet hade alltså hennes kompisar, som nu visar sig vara just det, skaffat en alternativ russebuss för att överraska och för att kunna ge Pepsi Max fingret. När de gled inom synhåll hade vi redan hört deras skrik en stund – Sana! Saaana! – och sekunderna när det går upp för henne vad det är som håller på att hända...jag bevarar dem i mitt hjärta för alltid, eftersom de är så vackra. Hon går ombord på bussen och sen kommer Vildes rasande "føkker dere med Sana så føkker dere med oss" (ursäkta den troligen felaktiga norskan men det är inte lika snyggt på ren svenska). Musikvalet här är så perfekt, Håper du har plass med Cezinando:
Jag håper du har plass, jag håper du har plass
jeg kommer helt elene og ikke med noe lass
Du kan si når jeg må skjerpe meg og sette meg på plass
hvis du finner et vindu til meg
Det är tredje gången låten förekommer i det här avsnittet och här kommer äntligen förlösningen. Sana är inte bara förlåten, inte bara omtyckt, inte bara inte ensam. Hon är älskad.
Men därefter utsätts vi för en prövning för i resten av avsnittet finns det ärligt talat en del frågetecken. Den sista långa scenen är emellertid så vacker att det är lätt att bara låta sig förföras.
Eva har fyllt 18 och har födelsedagsfest hemma hos Chris (efter festen hemma hos henne i första avsnittet av säsong tre som slutade med att polisen kom utfärdade mamman festförbud där...). Alla är där. Jonas, Magnus och Mahdi. Isak och Even. Elias, Yousef och resten av ballonggänget. Linn och Eskild från kollektivet. Alla är vänner och Eva firas med tårta, present och dans.
Det är som en tavla:
Inramningen och färgskalan . Allt är så perfekt. Det faktum att Sana går iväg och sätter sig lite avsides och bara betraktar förstärker intrycket av att det är en drömscen. Det är så vardagligt, och samtidigt så overkligt. Hela tiden väntar jag på att hon ska komma ur sin fantasi och vakna upp till ett slagfält. Men det händer inte.
Istället kommer Noora och sätter sig bredvid Sana och då får de ÄNTLIGEN prata ut om Yousef. Det är ett av de finaste samtalen under hela serien. Återigen – Iman Meskinis mimik. Sana berättar att hon gillar Yousef men att hon förstod att Noora och han hade något tillsammans. Nooras svar är att visa en lång chattkonversation hon och Yousef haft de senaste veckorna som handlar om Sana och Yousefs känslor för henne och sedan får vi dessa blickar:
Halleluja!
Men Sana har mer att säga. Och nu får vi svaret på varför Julie Andem så tydligt lät Noora berätta sin inloggning och lösenord till mailen för Sana för några avsnitt sedan. Min första tanke då var att hon skulle använda den i något WIlliamrelaterat ärende men sedan kom allt detta med instagramkontona och teorin var då ett tag att Sana använt Nooras mail till att registrera saranors2-kontot. Men. Istället hade hon gått in och skickat ett mail till William i Nooras namn. För övrigt ungefär samma sorts intrång som William gjorde i säsong 2 när han slutförde en tidningsartikel Noora skulle, men inte förmådde, skicka in och sände den i hennes namn.
Sana hinner dock ej så långt förrän ett motormuller hörs. Samtalet med Noora avbryts och det är då blickarna på bilden längst upp här riktas mot detta:
I en Skam-stil som är väl patenterad vid det här laget kommer Penetrator-Chris och William i slowmotion ut från bilen och går fram mot festen. WIlliam går fram til Noora, ser henne i ögonen och säger: tack för mailet.
Slut.
Men allt gott? Njae, jag är inte det minsta lugn. Jag väntar fortfarande på att något ska gå riktigt illa. Kalla mig gärna cyniker. Det är ju bara två avsnitt kvar – men berättandet i Skam är effektivt. Det kan hända mycket på bara ett par minuter och det finns tillräckligt många lösa trådar som kan skapa drama under de sista veckorna.
För det första: Hur kunde det gå så snabbt från det att Chris sa att de inte gillade Sana längre till att de plötsligt hade fixat en buss och allt var fint? Här behövs ett rejält snack mellan tjejerna som reder ut.
För det andra: Slagsmålet under karaokekvällen har vi nu fått förklarat för oss berodde på att en avundsjuk Isak först slog till Mikael, och sedan försvarade Elias sin vän och gav Isak en blåtira. Är det sanningen? Det känns lite för enkelt att det skulle vara en fylle/svartsjukegrej.
För det tredje: Elias och Yousef har var för sig berättat för Sana varför de inte umgås med Even längre. deras versioner skiljer sig kraftigt åt. Vad är det de döljer? Vad hände, egentligen?
För det fjärde: Yousef nämnde Evens självmordsförsök för Sana. Med tanke på hur allvarligt det är skulle det vara konstigt att inte återkomma till det och berätta lite mer ingående. Och kanske involvera Isak i detta också.
För det femte: Evens näsblod i trailern. Om man tolkar trailern bokstavstroget så återstår att Even ska drabbas av något. Den här bilden från avsnitt sex förföljer mig och jag tror inte att det är en slump hur textraden föll.
Det är mycket Even här, men det är nu så tydligt hur hans och Sanas historier speglar varandra. Even var den udda i sitt gäng som han sedan tappade kontakten med. Sana var också den udda, hamnade utanför, men har nu kommit tillbaka igen. Det behövs en försoning även för Even om historien ska gå ihop på slutet. Och att det var frid och fröjd på Evas fest är inte riktigt tillfredsställande, jag behöver mer än så.
Om något verkar vara för bra för att vara sant är det nämligen det. Och nu sitter jag här, orolig, och med en känsla av obehag.
Avsnitt 8 av nya säsongen av Skam finns nu på SVT Play. Varje lördag kommer ett nytt avsnitt. Klippen som avsnitten består av kan under veckan ses i ett flöde efterhand de läggs ut på Skamsajten.
Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här!
Mejla oss!
Gå till toppen