Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Skåpbil var plan B för Londonterrorister

London hade kunnat bli ett nytt Nice. Männen försökte före terrordådet förra helgen att hyra en lastbil. – Följderna hade kunnat bli mycket värre, säger polischefen Dean Haydon.

Skåpbilen som användes vid terrorattacken på ett foto från brittisk polis.Bild: Metropolitan Police/AP/TT
De tre terroristerna som genomförde attacken som skakat om Storbritanniens huvudstad hade försökt att hyra en tung lastbil, enligt Londonpolisens antiterrorenhet.
Männen dödade åtta människor genom att köra på fotgängare med en vit skåpbil på London Bridge och sedan attackera folk med knivar i närheten. 48 personer skadades.
De tre misstänkta terroristerna, som sköts ihjäl av polis, har identifierats som Khuram Butt, Rachid Redouane och Youssef Zaghba.
Bara timmar före dådet försökte Butt hyra en 7,5 ton tung lastbil, men betalningen gick inte genom.
– Eftersom betalningen inte fungerade fick han inte med sig lastbilen, säger Haydon.
– Som jag ser det blev det plan B i stället, och han hyrde en skåpbil.
Lastbilar har använts vid flera terrorattacker i Europa det senaste året, bland annat i Stockholm i april då fem personer dödades. Det som lett till flest dödsoffer var dådet i franska Nice i juli i fjol då en man körde ihjäl 86 människor och skadade över 400 personer.
Polisen säger även att männen hade ett lager med förberedda molotovcocktails. Trasor hade virats runt tretton vinflaskor, som hittades i skåpbilens bagageutrymme.
En teori är att männen hade tänkt gå tillbaka till skåpbilen efter att ha huggit ihjäl människor i nöjeslivet kring Borough Market.
– Kan det ha funnits en plan där de efter knivattackerna skulle vända tillbaka till skåpbilen och tända på molotovcocktails som en andra attack? Vi vet inte, vi kan bara anta, säger Haydon.
Knivattackerna genomfördes med breda, rosa keramiska knivar.
"Vi behöver veta mer om dessa ovanliga knivar. Var kommer de ifrån?", skriver polisen i samband med att bilder på knivarna offentliggjordes.
Polisen har gjort husrannsakningar på flera adresser där männen bott. I ett av de genomsökta husen i östra London hittade polisen ett exemplar av Koranen på engelska, "öppen på en sida som beskrev martyrskap".
På fredagen greps ytterligare en person i utredningen efter terrordåden. Polisen har totalt gripit 19 personer, men bara sex är fortfarande frihetsberövade.
Fakta

Terrordådet i London

Attacken i London inleddes 21.58 lokal tid i lördags kväll.

Angriparna inledde attacken med att i hög fart köra in en vit skåpbil bland gående på London Bridge, en av stadens broar över Themsen, riktning söderut.

Efter att ha kört in i ett staket vid Southwark Cathedral, strax söder om bron, klev tre män ur bilen och attackerade personer vid Borough Market med kniv.

När polisen anlände sköts angriparna till döds, bara åtta minuter efter det första larmet.

Åtta personer dödades i attacken, utöver de tre misstänkta gärningsmännen.

Männen bar något som såg ut som sprängladdningar, som senare visade sig vara falska.

Terrorrörelsen IS har tagit på sig dådet.

Gå till toppen