Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Slaget vid Lund spelades upp i Lundagård

Striden pågick i åtta timmar. När den var över låg 9 500 döda kroppar på marken. Över slaget vid Lund vilar inget patriotiskt eller romantiskt skimmer. På lördagen fick Lundaborna en påminnelse om hur brutalt och blodigt slaget var.

Bohus Elfsborghs Carloiner förevisade en kavallerichock.Bild: Hussein El-alawi
Krutrök, kraftiga smällar, höga vrål och nervöst trampande hästar. 40 utklädda personer från Bohus Elfsborghs Caroliner spelar upp de sista timmarna i slaget vid Lund 1676, mitt i Lundagård.
– Ser du svenskarna? De har halmkvistar i hattarna. Man gjorde så för att man skulle känna igen sina egna, ropar Marcus Karlsson, historielärare på Katedralskolan mellan gevärssmällarna.
Utanför avspärrningarna står Lundabor och håller för öronen.
– Tänk på förödelsen och förstörelsen. Det var ett fruktansvärt slag, säger Hanna Lövehed, som går på Katedralskolans historieprogram medan hon iakttar skådespelet i Lundagård.
Slaget vid Lund och hela processen som gjorde att Skåne nu tillhör Sverige glöms ofta bort. Det här är viktig historiekunskap.
Hanna Lövehed är delaktig i arbetet bakom turist-appen "Slaget vid Lund", som skapats av elever på historieprogrammet och som släpptes på lördagen. Appen innehåller fördjupande texter och gestaltande filmklipp som ger inblick i olika personers upplevelser av det blodiga slaget.
– Slaget vid Lund och hela processen som gjorde att Skåne nu tillhör Sverige glöms ofta bort. Det här är viktig historiekunskap, säger hon.
Men det är lätt att bara minnas antalet soldater som deltog och vilka det var som ledde slaget, påpekar Hanna Lövehed.
– Och visst, det är ju såklart intressant det också. Men lika viktigt är att tänka på mängden lik som låg kvar på marken, på förruttnelsen och stanken. Kungarna städade inte precis upp efter sig, det fick bönderna göra. Det är lätt att glorifiera krig, man måste tänka på följderna också, säger hon.
"En dag med slaget vid Lund", med inte bara kavallerisammandrabbning i Lundagård utan även förevisning av vapen från 1600-talet, guidade turer och föredrag, arrangeras av Katedralskolan i samarbete med Lunds kommun.
Marcus Karlssons förhoppning är en årligen återkommande historiedag i Lund.
– Nu är det slaget vid Lund. Men det kan också handla om Nöden och den judiska invandringen. Syftet är att lyfta lokalhistorik och kanske skapa historisk turism här i Lund, säger han.
När slaget var över låg det 9 500 döda kroppar på marken.Bild: Hussein El-alawi
Gå till toppen