Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Växande politiskt intresse hos unga britter

De bryr sig inte. Orkar inte. Så har ungas röstvilja framställts under lång tid i Storbritannien. Men i samband med veckans val tycks något ha förändrats. ”Det har blivit inne med politik”, säger 19-åriga Jasmine Tyzack.

Sophie Woolcott och Jasmine Tyzack, från West Sussex, säger att det har blivit trendigt bland unga britter att bry sig om politik.Bild: Sofia Eriksson/TT
När britterna förra sommaren röstade om sitt EU-medlemskap fattades det två veckor för att nu 18-årige Charlie Solomons-Tuke skulle få delta. Frustrationen över brexit är stor, i synnerhet som han inte hade någon chans att säga sitt om ett beslut som han kommer att behöva leva med.
– Många av mina vänner känner som jag. Därför tror jag att fler unga passade på att äntligen få vara med och bestämma om sin framtid i det här valet, säger Solomons-Tuke, som röstade på Labour "av ideologiska skäl".
Historiskt sett har unga britter haft ett ganska ljummet engagemang kring politik. I parlamentsvalen 2010 och 2015 röstade inte ens hälften av de röstberättigade mellan 18 och 24 år. Det finns ännu inga officiella siffror från årets tidigarelagda val, men allt pekar på ett kraftigt ökat valdeltagande i åldersgrupperna 18–24 och även upp till 35 års ålder, enligt Laura McAllister, professor vid Cardiff University.
– Unga har gjort sina röster mer hörda i det här valet än tidigare. Konservativa partiet satsade på att få ut sitt budskap bland äldre väljare och fokuserade inte alls på unga, vilket Labour och Jeremy Corbyn gjorde, säger hon.
Och många experter förklarar det socialdemokratiska oppositionspartiet Labours framgångar med just det stora stödet hos ungdomar, som tilltalas av Corbyns radikala politik från vänsterflanken. Förutom vallöften som att slopa kursavgifterna på universitet tog Labourledaren även till knep som att bruncha med grimestjärnan JME och framträda på scen med rockbandet The Libertines.
– Jeremy Corbyn nådde ut till unga genom sociala medier. Ingen som är i vår ålder tittar väl på tv-nyheterna eller läser tidningen, säger 19-åriga Jasmine Tyzack till TT:s utsända i London.
– Jag vet knappt ens var jag får tag i en tidning, inflikar jämnåriga Sophie Woolcott.
Torsdagens val var första gången som de båda vännerna från West Sussex fick rösta i ett brittiskt parlamentsval. Dagen innan gjorde Jasmine Tyzack ett test på nätet som visade att hon borde rösta på De gröna. Woolcotts test föreslog i sin tur Skotska nationalistpartiet (SNP), vilket hon inte höll med om så hon lade sin röst på Konservativa partiet.
– Jag är inte så engagerad egentligen, men det kändes viktigt att rösta. Tidigare sågs politik här i Storbritannien mest som något för gamla människor. Men nu växer misstron mot politikerna, och det har blivit trendigt att bry sig, säger Tyzack.
De beskriver hur folkomröstningen om brexit skapat splittring mellan generationer, eftersom yngre generellt sett varit mer positiva till EU än äldre.
– Det har tänt en gnista hos många unga, säger Woolcoot.
Frågan är om engagemanget kommer att hålla i sig. I ljuset av valresultatet utesluter inte professor Laura McAllister ännu ett nyval inom ett halvår.
– Då tror jag att ännu fler unga kommer att delta. De har fått smak för det här med att rösta nu, säger hon.
Fakta

Stora åldersskillnader

Valdeltagandet i torsdagens brittiska extraval låg på 68,7 procent, vilket är det högsta sedan 1997.

I parlamentsvalet 2015 låg det sammanlagda valdeltagandet på 66,1 procent. Endast 45 procent av de röstberättigade mellan 18 och 24 år röstade, att jämföra med 84 procent av dem över 55 år. Det var det största åldersgapet i västvärlden, enligt OECD.

Men i årets val röstade unga i mycket högre utsträckning, enligt preliminära siffror kan det handla om 70 procents valdeltagande i åldersgruppen 18–24.

Källa: BBC, AFP

Gå till toppen