Staffanstorp

12-åring från Staffanstorp till VM i taekwondo

Frida Sjöberg från Staffanstorp blev i onsdags uttagen till svenska landslagets VM-trupp. I augusti reser hon till Egypten för att kämpa om en mästerskapsmedalj.

Frida Sjöberg ligger i hårdträning inför VM.Bild: Privat
Kadett-VM, för de i åldrarna tolv till fjorton, arrangeras i år i Sharm El-Sheikh i Egypten. Med i startfältet finns KFUM Taekwondo Staffanstorps stjärnskott – tolvåriga Frida Sjöberg.
Hur laddar du inför VM?
– Jag ska träna mycket. Sedan när det är ungefär tre veckor kvar så kommer jag trappa ner.
Är du nervös?
– Lite, men inte så mycket nu, det kommer senare.
Trots att hon bara är tolv år har hon redan erfarenhet av att tävla i stora mästerskap. Bland annat var hon med i kadett-EM i Rumänien där Europas bästa i åldrarna tolv till fjorton år deltar. Under våren deltog hon i Dutch open som är en av de största taekwondotävlingarna – och åkte hem med en guldmedalj.
Tidigare höll hon även på med ridning, men ägnar sig nu fullt ut åt taekwondo. Hon började träna för fem år sedan och efter bara ett år började hon tävla. Och hon märkte snabbt att det var något för henne.
– Efter typ tre tävlingar förstod jag att jag var riktigt bra på det här. När jag först började gick jag i en grupp som var mest träningsinriktad men sedan bytte jag till de som fokuserar på tävling, och då gick det bättre.
För att utöva taekwondo måste man ha bra kondition och vara vig. Just vigheten är en av Fridas styrkor, tillsammans med hennes tajming.
– När den andre sparkar så har jag ofta rätt tajming att kontra. Och att jag är vig underlättar när jag möter långa motståndare.
Än så länge har hon inte kollat upp motståndet som väntar i Egypten så noga, men målet är klart och tydligt:
– Jag har ganska stora chanser, och jag vill åka dit och ta en medalj, säger Frida Sjöberg.
Gå till toppen