Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Katastrofval för franska socialdemokrater

President Emmanuel Macrons rörelse La République en marche ser ut att gå mot en jordskredsseger i det franska parlamentsvalet. Socialistpartiet, ett av de partier som dominerat fransk politik i decennier, kan bli i stort sett utraderat.

President Emmanuel Macron och han hustru Brigitte Macron röstade i Le Touquet i norra Frankrike.Bild: Christophe Petit-Tesson/AP/TT
Den politiska jordbävningen fortsätter att skaka fransk politik. Det står klart när resultaten från första omgången i det franska parlamentsvalet rullar in.
Macrons mittenrörelse La République en marche (Republiken på väg) får tillsammans med allianspartnern Modem, över 32 procent. Det skulle ge mellan 415 och 455 av de 577 platserna i parlamentet, enligt prognoser från Ipsos/Sopra Steria för fransk tv.
Om valvinden håller i sig kan En marche i andra omgången nästa söndag med förkrossande marginal säkra den majoritet Macron behöver för att driva igenom sin politik.
– Frankrike är tillbaka. Nästa söndag kommer nationalförsamlingen att förkroppsliga vår republiks nya ansikte, sade premiärminister Edouard Philippe triumferande i ett tv-sänt tal.
Socialistpartiet som har majoritet i parlamentet i dag, rasar och spås bara få mellan 20 och 30 mandat. Det är ett jättetapp i förhållande till de 277 platser partiet, som motsvarar svenska Socialdemokraterna, har i dag.
Jean-Christophe Cambadelis, ledare för Socialistpartiet, säger att det inte kommer att finnas något utrymme för demokratisk debatt i parlamentet om Macron vinner den jordskredsseger som prognoserna pekar på, och uppmanar väljarna att stödja Macrons rivaler i andra valomgången. Cambadelis åkte själv ur parlamentet redan i första omgången, liksom partiets presidentkandidat Benoît Hamon.
Valdeltagandet låg på 49 procent enligt inrikesdepartementet. Det är den lägsta siffran på flera decennier och speglar den känsla av resignation som spritt sig bland Macrons motståndare.
Högerpopulistiska Nationella frontens ledare Marine Le Pen skyllde sitt partis dåliga resultat på landets valsystem, som hon anser gynnar stora partier.
– Detta katastrofala valskolk bör väcka frågan om valregler som håller miljoner av våra landsmän borta från vallokalerna, säger hon enligt Reuters.
Nationella fronten får enligt prognoserna mellan en och fem platser, jämfört med dagens två. Marine Le Pen själv vann med 44 procent i sin valkrets i norra Frankrike och ser ut att segra i andra valomgången.
Högerpartiet Republikanerna, som har dominerat fransk politik under årtionden tillsammans med Socialistpartiet, blir enligt prognoserna det största oppositionspartiet, med mellan 70 och 110 platser. Det är en rejäl förlust jämfört med 194 platser i dag.
Vänsterutmanaren Jean-Luc Mélenchon och hans La France insoumise (Det okuvade Frankrike) får mellan 8 och 18 platser. Mélenchon själv har kvalificerat sig för andra omgången.
Inför valet var presidentens politiska motståndare inställda på att han skulle säkra en majoritet. Deras strategi har varit att mobilisera sina anhängare att gå och rösta för att se till att ge oppositionen en stark röst i parlamentet.
– Frankrike skulle inte må bra av att ett parti får monopol, säger den just avgångne premiärministern Bernard Cazeneuve, enligt Reuters.
Emmanuel Macron har lovat att lyfta politiken över mygel och korruption. Därför är det genant för presidenten att tre av hans ministrar redan hamnat i visst blåsväder. En av dem är Richard Ferrand, Macrons tidigare kampanjchef. En annan är justitieminister François Bayrou.
– Jag funderade på att rösta på Macron, men jag gjorde inte det. Med Ferrand och Bayrou kan vi se dem falla tillbaka i gamla banor, så jag ändrade mig, sade pensionären Jacqueline Laurent till Reuters efter att ha lagt sin röst i Annecy, i östra Frankrike.
Bara en liten del av de 577 platserna i parlamentet väntas bli tillsatta under första valomgången.
Fakta

Franska valet

Valet till det franska parlamentet hålls i två omgångar, den 11 och den 18 juni.

577 ledamöter väljs, i lika många valkretsar. Av dem finns 22 i franska områden utanför Europa och 11 väljs av franska medborgare utomlands.

7 881 kandidater ställer upp.

Bara en liten del av valkretsarna väntas bli avgjorda i första omgången.

Kandidaterna representerar, i huvudsak, fem större partier: President Emmanuel Macrons mittenrörelse Republiken på väg (LREM), högerns Republikanerna (LR), Socialistpartiet (PS), vänsterns Det okuvade Frankrike (La France insoumise) samt högernationalistiska Nationella fronten (FN, Front National).

Om någon får över 50 procent av rösterna (minst 25 procent av de röstberättigade) i en valkrets är det avgjort redan i första omgången, personen får mandatet som valkretsen gäller.

Om ingen får över 50 procent går de kandidater som fått ett stöd på lägst 12,5 procent av de röstberättigade vidare till den andra omgången. Den som får flest röster i andra rundan vinner.

Vinnaren tar allt, det vill säga mandatet, i valkretsen.

Valdeltagandet brukar vara lägre än i presidentvalen. I parlamentsvalen 2012 var det 56 procents valdeltagande i första omgången, 57 i den andra.

I det nuvarande parlamentet hålls majoriteten av Socialistpartiet som har 280 mandat mot högerpartiet UMP, som bytt namn till Republikanerna, 194.

Källa: Landguiden, ui.se, Mediapart.fr

Gå till toppen