Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Macron med mandat varnas för hybris

Med resultaten i parlamentsvalet i Frankrike kan nu president Emmanuel Macron få möjlighet att försöka driva igenom sina reformer i landet. Men en så massiv seger har också sina inneboende risker, påpekar kommentatorerna.

Segraren, president Emmanuel Macron, lägger sin röst i parlamentsvalet.Bild: Christophe Petit-Tesson/AP/TT
– Det finns risk för att han drabbas av hybris och överskattar effekterna som det franska valsystemet ger, och samtidigt underskattar oppositionen, säger Frankrikekännaren Ingmari Froman till TT.
Macron och hans mittenallians ser ut att gå mot en överväldigande egen majoritet i parlamentet. Och även om det både i Frankrike och övriga världen finns dem som nu ännu mera sätter sitt hopp till honom som reformator drivs också fransk politik genom strejker, med traktorer på gatorna och i medierna, påpekar Mats Karlsson chef för Utrikespolitiska institutet.
– Han måste ändå få gehör för väldigt svåra reformer, säger han till TT.
Froman pekar i sin tur på vad som hände 1995, när de konservativa hade vunnit valet och premiärminister Alain Juppé lade fram en stor reform för pensionerna och välfärden. Svaret på gatorna blev så långdragna strejker och demonstrationer att Juppé blev tvungen att dra tillbaka paketet.
– Macron har absolut ett starkt mandat, men han måste hålla huvudet kallt, säger Froman.
Macron har visat att val kan vinnas även från en utgångspunkt i mitten av det politiska landskapet.
De konservativa Republikanerna har uppenbara problem, påpekar Karlsson, och i fråga om Socialisterna säger Karlsson:
– Det är ur en historisk synvinkel en total katastrof.
Froman håller med om att Socialisternas tillbakagång är förbluffande:
– Det parti som suttit vid makten nu är reducerade till en spillra.
Karlsson pekar också på att EU-vurmaren Macrons seger lär hyllas i både Berlin och Bryssel.
– Det här är en stor sak för Europa.
Inte heller når högerpopulistiska Nationella fronten så långt som de önskat. Partiet har haft en i princip obruten rad framgångar i val efter val men nu planade den starkt uppåtgående kurvan ut.
– De tycks inte nå högre, dessa högerpopulistiska partier, säger Karlsson, också med hänvisning till det tidigare valet i Nederländerna.
Republikanerna får i den nya Nationalförsamlingen ändå ses som det stora oppositionspartiet, säger Froman.
TT: Ser du några möjligheter att oppositionspartierna kan enas mot Macron?
– Nej, jag ser inte vad de olika partierna har att vinna på att enas. De riskerar att släta ut sin egen profil i så fall, svarar Froman.
Gå till toppen