Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Man körde mot demonstranter – utreds som hatbrott

En 22-åring greps utanför Migrationsverkets lokaler på Jägersro i Malmö på sent söndagskvällen, efter att ha kört på demonstranters plakat och kört in i ett träd. Mannen var beväpnad och på sitt fordon hade han en nazistsymbol.

Det pågår en demonstration mot den svenska migrationspolitiken på platsen utanför Migrationsverket sedan en tid tillbaka.
Bilföraren ska ha kört över en gräsmatta, kört ner skyltar och demonstrationsplakat för att slutligen ha krockat mot ett träd.
22-åringen ska därefter ha stigit ur fordonet och börjar spreja pepparsprej mot ett okänt antal demonstranter. Väktare ska sedan ha ingripit – innan polis anslöt till platsen.
Varken föraren eller någon av demonstranterna på platsen ska ha fått några allvarliga skador. Däremot var bilen demolerad. Och det var när polisen beslagtog och undersökte fordonet som de upptäckte nazistiska symboler.
– Därför har vi upprättat en anmälan om hets mot folkgrupp, säger polisens presstalesperson Lars Förstell.
Enligt Kvällsposten, som talade med ett ögonvittne på platsen, ska mannen ha varit på platsen flera kvällar i rad.
– Han har kört upp på gräsmattan och kört sönder alla deras flaggor och plakat varje kväll. I dag hade de bytt till kraftiga trästolpar för flaggorna. När han körde på dem kom bilen i sladd och for in i trädet, säger ögonvittnet till Kvällsposten.
Vid 05-tiden på måndagsmorgonen hade polisen förhört mannen och skulle dra ärendet för åklagare. 22-åringen släpptes efter förhör.
Mannen misstänks i nuläget för en rad brott: skadegörelse, framkallande av fara för andra, misshandel, hets mot folkgrupp, brott mot vapen och knivlagen.
– Det utreds även som ett möjligt hatbrott. Det går inte att utesluta med tanke på vad som hände, säger Fredrik Bratt, polisens pressinformatör.
Gå till toppen