Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Åstorpsförvaret kan utökas med 100 platser

Förvaret i Åstorp kan få tre gånger så många platser som i dag. Det föreslår Migrationsverket till regeringen i en ny rapport. Målet är att kunna möta behovet när allt fler beräknas få avslag på sina asylansökningar.

50 ordinarie platser och 16 extra platser i beredskap – så ser det ut på förvaret i Åstorp idag. De 16 extra platserna kom till som en tillfällig lösning när beläggningen nådde sin gräns på förvaret och regeringen gav Migrationsverket i uppdrag att ta fram 100 tillfälliga platser över hela landet.
Nu har uppdraget förändrats och det är dags att hitta permanenta lösningar. Allt fler personer som fått avslag på sin asylansökan beräknas lämna Sverige via Kastrup och eftersom förvaret i Åstorp kan byggas ut och bli dubbelt så stort räknar Migrationsverket med att kunna få till 100 nya förvarsplatser där, varav 50 i extra beredskap.
Innan något är klart måste regeringen säga sitt, men om förslaget godtas kan de nya platserna tas i bruk tidigast i mitten av 2019.
– Vi har nyligen återrapporterat till regeringen. Det går idag inte att ge något besked om hur en utökning av antalet platser kan komma att se ut, men i rapporten kan man se hur resonemanget går i förvarsfrågan, säger Pierre Karatzian vid Migrationsverkets presstjänst.
Läs också Trots protester lämnade bussarna förvaret i Åstorp
Totalt handlar det om en ökning från 357 till 581 ordinarie och extra platser i hela Sverige. Och ändå räcker inte det. För utöver de nya permanenta platserna behövs ännu fler tillfälliga platser – i Ljungbyhed till exempel.
Behovet av det flyktingboende som finns i Ljungbyhed i dag har minskat och istället tänker man sig att det ska kunna bli 30-50 förvarsplatser där – beroende på hur räddningstjänsten ställer sig till brandskyddet. Både Klippans kommun och fastighetsägaren ställer sig positiva till en eventuell förvarsverksamhet på orten och man tänker sig att den ska kunna börja användas så redan i slutet av 2017.
Fakta

Migrationsverkets förslag: Möjliga nya förvarsplatser i Sverige

Flen: 5 nya platser + 40 tillfälliga platser.

Gävle: 0 nya platser.

Göteborg: 25 nya platser.

Ljungbyhed: 30-50 tillfälliga platser.

Märsta: 74 nya platser.

Norrland: 20 nya platser.

Restad gård (Vänersborg): 60 tillfälliga platser.

Åstorp: 100 nya platser.

Gå till toppen