Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fler utsatta områden utanför storstäderna

Fler stadsdelar sätts nu upp på polisens lista över särskilt utsatta områden. Det kommer inte som en överraskning i de berörda kommunerna.

Kommunstyrelsens ordförande, Torkild Strandberg (L) i Landskrona och lokalpolisområdeschefen Anneli Manelli håller pressträff i området Karlslund. Karlslund väntas bli ett av åtta nya områden som betraktas som särskilt utsatta.Bild: Johan Nilsson/TT
Polisen ska inom kort presentera en ny rapport där listan från 2015 över "särskilt utsatta" områden väntas öka från 15 till 23.
Flera av dem finns utanför de tre storstäderna, enligt Dagens Nyheter. En är Karlslund i Landskrona. Varken kommunledningen eller polisen är överraskade.
– Om vi kör in på ett ärende i området så kan vi inte lämna bilen, annars skär man sönder däcken eller någonting annat, säger lokalpolisområdeschefen Anneli Manelli.
Kommunalrådet Torkild Strandberg (L) tycker det är positivt att polisen signalerar att man ta situationen på största allvar.
Han uppger kommunen redan börjat satsa på området för att göra det mer attraktivt även för dem som inte bor där.
– Det ligger som en satellit isolerad utanför staden. Det finns inte mycket av kommersiell verksamhet och det finns inte några särskilda skäl att ge sig hit om man inte råkar ha en bostad här, säger Strandberg.
Han tror att framför allt grönområdena kan locka.
Utsatta områden kännetecknas av kriminalitet, hög arbetslöshet, många socialbidragstagare och många invånare med invandrarbakgrund.
De områden som av polisen klassas som särskilt utsatta brottas även med parallella samhällsstrukturer och extremism. Där har polisen svårigheter att utföra sitt arbete.
Hässleholmen/Hulta samt Norrby i Borås väntas också hamna på listan.
– Det här är ingen överraskning för den lokala polisen eller ens någon boråsare. Vi har haft stora problem med kriminella nätverk de senaste åren, säger Ulf Olsson (S), kommunstyrelsens ordförande.
Han tycker dock att polisen börjar ta kontroll över områdena på ett bra sätt.
Även Gottsunda i Uppsala är aktuell för att klassas som särskilt utsatt. Lokalpolisområdeschef Jale Poljarevius tycker inte att situationen förvärrats det senaste året.
Han uppger att polisen har intensifierat sina insatser vilket lett till att de kriminella gängen försvagats. Det har hittills inte lett till våldsamma motreaktioner, som det våldsamma upplopp som inträffade förra sommaren.
– Men lägesbilden kan förändras väldigt väldigt snabbt, säger han.
Poljarevius beskriver ett område som är drabbat av narkotikahandel, omfattande vapenhantering och av en rädsla bland invånarna att ställa upp som vittnen.
Om Gottsunda klassas som särskilt utsatt blir det, enligt honom, lättare att tilldela resurser dit. Poljarevius tillägger dock att det samtidigt inte är något jättebra betyg för polisens och samhällets insatser hittills.
Malmö väntas få området Nydala/Hermodsdal/Lindängen klassat som särskilt utsatt. Inte heller det är en överraskning.
– Nästintill hälften av de dödliga skjutningarna i Malmö under 2016 har vi haft just i och omkring dessa områden, så på så sätt sticker de ut, säger kommunpolis Zoran Markovic.
Inrikesminister Anders Ygeman (S) tycker inte att man kan dra slutsatsen att läget förvärrats på grund av att de särskilt utsatta områdena blir fler. Flera av de åtta nya borde ha klassats som särskilt utsatta redan 2015, enligt polisen.
– Jag tror att alla de socialt utsatta områdena behöver prioriteras med fler poliser och större ekonomiska resurser, säger Ygeman.
– Men det krävs också att socialtjänst och skola och de andra tar sin del av ansvaret. För polisen kan inte ensam vända den sociala utvecklingen.
Fakta

Särskilt utsatta områden

Region Stockholm

1. Alby/Botkyrka NY

2. Fittja/Botkyrka NY

3. Hallunda/Norsborg/Botkyrka

4. Husby

5. Rinkeby/Tensta

6. Ronna/Geneta/Lina (Södertälje)

Region Väst

7. Bergsjön

8. Biskopsgården

9. Gårdsten

10. Hammarkullen

11. Hjällbo

12. Lövgärdet

13. Tynnered/Grevegården/Opaltorget NY

14. Hässleholm/Hulta (Borås) NY

15. Norrby (Borås) NY

Region Syd

16. Rosengård (Malmö)

17. Södra Sofielund (Malmö)

18. Nydala/Hermodsdal/Lindängen NY

19. Araby (Växjö)

20. Karlslund (Landskrona) NY

Region Öst

21. Skäggetorp (Linköping)

Region Mitt

22. Gottsunda (Uppsala) NY

Region Bergslagen

23. Vivalla (Örebro)

Källa: Dagens Nyheter

Gå till toppen