Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Fokusera på kvaliteten istället för vinstförbud

Företag som sysslar med vård och omvårdnad måste få en möjlighet att växa, skriver Cisell Eliasson.Bild: Bertil Ericson / TT
Sverige växer. Det föds många barn, de äldre lever allt längre och många flyktingar har sökt sig hit. Kraven på vården, skolan och omsorgen är större än någonsin. Enligt Sveriges kommuner och landsting kommer välfärden att behöva över en halv miljon nya medarbetare under de närmaste åren. Nu borde alla goda krafter samverka för att skapa en välfärd som är innovativ, effektiv och håller hög kvalitet.
Ändå väljer regeringens välfärdsutredare Ilmar Reepalu att lägga fram ett förslag som i princip innebär ett vinstförbud i välfärden. Dessutom utmålas vi som driver välfärdsföretag inte sällan som giriga vinstjägare, som driver företag för att kunna fylla fickorna med skattemedel.
Som ägare till ett sjukhem har jag väldigt svårt att känna igen mig i den retoriken. För mig är det självklart att det är viljan att leverera bästa tänkbara vård och omsorg som får mig att satsa min tid och mitt engagemang.
Att jag vänder mig mot vinsttaksförslaget beror inte på att jag vill bli stormrik – utan på att jag vill bygga upp en bra verksamhet som gör nytta i samhället. Vi vill kunna anställa fler medarbetare, investera i verksamheten och få fler nöjda boende. Så som vinsttaksförslaget är konstruerat blir det omöjligt för många företag att fortsätta.
Tänk om regeringen skulle kunna se oss som partners istället för motståndare! Släng förslaget om vinsttak i papperskorgen. Ta vara på den mångfald av idéer som de fristående alternativen erbjuder och fokusera på kvalitetskrav istället för vinstförbud. Det är så vi bäst säkrar välfärden för framtiden.

Cisell Eliasson

Läs mer:Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen