Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Han brottade ner knivrånare – får medalj av polisen

Rånaren knivskar en kvinna och sprang iväg med hennes väska. Men han hade inte räknat med att 95 kilo tunge brottaren Jeff Jönsson skulle jaga ifatt honom på cykel.

Jeff Jönsson får medalj av Stefan Sintéus, polismästare i Malmö.Bild: Polisen
Klockan är strax efter fyra på morgonen den 7 maj. 29-årige Jeff Jönsson är på väg hem från jobbet som bartender på Lilla Torg, när han hör en kvinna skrika efter hjälp.
Han stannar cykeln bredvid henne på Södra Förstadsgatan vid Södervärn. Hon säger att hon har blivit rånad på sin väska, och pekar mot en man som springer längre ner på gatan.
– Jag tänkte inte så mycket, utan bara gick på ren impuls. Jag kände bara att jag ville hjälpa tjejen, berättar Jeff Jönsson.
Han sätter fart efter rånaren, och snart är han ifatt. Han hoppar av cykeln, trycker upp rånaren mot en vägg, får sedan ner honom på marken. När kvinnan kommer ifatt ropar hon att hon blivit knivskuren, att mannen har en kniv. Mycket riktigt: rånaren har en mindre kniv på sig som han försöker sträcka sig efter, men Jeff sparkar bort den.
– I efterhand har jag ju tänkt att han hade kunnat skada mig, men i stunden blev jag mest irriterad över att någon springer runt med kniv och rånar folk. Det är lågt.
Att brotta ner knivrånare är inte något som vem som helst ger sig på. Men Jeff kände sig aldrig rädd. Det finns en högst konkret anledning till det – han väger 95 kilo och har brottats i över tio år.
– Ja, jag har ju en del att sätta emot, säger han blygsamt.
Polisen anlände till platsen efter bara några minuter.
– De blev imponerade och tackade så mycket för insatsen. Tjejen var också tacksam, men hon var skärrad också såklart och grät, säger Jeff.
I fredags hyllades Jeff Jönsson för sin insats av polismästare Stefan Sintéus och fick en medalj av polisen för sitt modiga ingripande.
– Ingripandet visar på ett högt moraltänk och att det våld som finns i Malmö inte accepteras. Med risk för att själv bli skadad gjordes en insats som fler borde fundera över. Givetvis måste alltid säkerhetsaspekten spela in och det måste ju bedömas från fall till fall. Tack för ett mycket rådigt ingripande, sa Stefan Sintéus i samband med medaljutdelningen.
– Det är inget man förväntar sig, att polisen ska göra en grej av det. Men det är kul, säger Jeff Jönsson, och tillägger att han i förra veckan även fick en blomma skickad till sig av kvinnan som rånades.
Utöver Jeff Jönsson hyllade polisen även Magnus Qvarfordt, Nathalie Holmström och Brian O’Driscoll, som räddade en man ur ett brinnande hus i Västra Klagstorp. De tre försökte även få ut en kvinna ur huset, men branden blev för kraftig och kvinnan omkom tragiskt.
Villabranden utreds just nu och är rubricerad som allmänfarlig vårdslöshet och vållande till annans död. Rånet på Södra Förstadsgatan utreds också och är rubricerat som rån.
Gå till toppen