Wimans blogg

Migrationsverket hjälper MFF till spännande värvning?

Det börjar skönjas ett rimligt mönster kring Kingsley Sarfo och Malmö FF.

Kingsley Sarfo gjorde två mål i sin allsvenska debut vid premiären mellan Sirius och Djurgården i våras.Bild: Fredrik Sandberg/TT
MFF:s sportchef Daniel Andersson kan vara på väg att göra ett klipp både sportsligt och ekonomiskt tack vare svensk byråkrati om vi ska hårdra det.
22-årige Sarfo har enligt uppgifter som bekräftas av Sirius fått avslag på en ansökan hos Migrationsverket om svenskt medborgarskap. Vilket förefaller fullt rimligt, då han bara varit här i fyra år.
Läs mer:Markus Rosenberg öppnar för förlängning – för samtal med Malmö FF
Sarfo är en enormt stor talang och har gjort succe i Sirius - framför allt tidigt i våras var han i högform - och ambitionen är tydlig att komma ut till större ligor i Europa.
Men Kingsley Sarfo är från Ghana och det begränsar möjligheterna en hel del. Det begränsar också möjligheterna att återvända till Sverige efter karriären om det skulle vara aktuellt (Rosengårds brassestjärna Marta ville ju inte lämna Sverige förrän hon hade sitt medborgarskap säkrat).
Att kunna räknas som EU-spelare öppnar oändligt fler möjligheter, då du då inte tar på utlänningskvoten i ett lag.
Sportbladet var först ut med uppgifter om att Sarfo skulle ha träffat MFF. Upsala Nya Tidning skriver helt frankt att han var i Malmö i helgen och har en del detaljerade ekonomiska uppgifter samtidigt som man pratat med Sirius ordförande.
En flytt från Sirius till Malmö skulle öka skyltfönstrets storlek in i framtiden rejält. Ett svenskt medborgarskap om ett eller två år, skulle med fortsatt god utveckling på spelaren ge fantastiska karriärmöjligheter framåt.
Malmö FF:s Anton Tinnerholm och Sirius Kingsley Kofi Sarfo under en match i Svenska Cupen i februari 2016 i Malmö.Bild: CHRISTIAN ÖRNBERG
Samtidigt begränsas Sirius möjligheter. Sarfos kontrakt går ut nästa sommar och då skulle han kunna gå helt gratis. Och naturligtvis skulle då Sirius inte få några pengar den dagen han går vidare heller, utan kontrakt heller ingen vidareförsäljningsklausul.
Att sy ihop en lösning där han säljs inom Sverige med en bra vidareförsäljningsklausul skulle förstås kunna vara idealiskt för Sirius.
Läs mer:”Klart att det accelererar rejält. Det är jättestor aktivitet nu”
Men det skulle också kunna vara en klurig lösning för Malmö FF, som skulle kunna få in en spännande förstärkning i sommar till ett pris som ändå kan vara rimligt och med möjlighet att tjäna hyfsade pengar när Sarfo går vidare.
Enligt UNT skulle MFF ha lagt ett bud på runt tio miljoner kronor. Det är väldigt mycket pengar, men ska samtidigt vägas samman med hur avtalet för framtiden i så fall ser ut. Enligt UNT:s så inititierade uppgifter att de omöjligt kan vara gissningar skulle Sirius få en vidareförsäljning på 30 procent, vilket är minst tio procent högre än normalt. Den typen av klausuler brukar ligga mellan 10 och 20 procent.
Dessutom är det - som ofta när det är afrikanska akademier inblandade - inte så att Sirius får hela procenten.
– Akademin som Kingsley kommer från (Golden Boot Academy) har en vidareförsäljningsklausul som jag inte kan röja. Det innebär att Sirius kommer att få långt ifrån den ersättning som kommer att utgå för Kingsley. Vi är hans registrerade klubb, men vi är i en situation som gör att Sirius kommer att få långt ifrån den transfersumma som betalas, säger Sirius ordförande Ove Sjöblom till unt.se.
Om jag minns rätt hade MFF ett sådant förhållande med Tokelo Rantie också, men man köpte ut akademins andel tror jag.
Läs mer:Daniel Andersson om Rasmus Bengtssons återkomst: ”Efter semestern blir vi en spelare till i truppen”
Det är en märklig resa Kingsley Sarfo gjort, för hans första svenska klubb var omtalade och ifrågasatta BW 90 (en sammanslagning av Bjärsjölagård och Vollsjö med gammal stavning). Dit kom han 2014, sedan agentbröderna Tom och Niklas Strand upptäckt honom och tagit honom till sin hästgård i Skåne.
Men han kom till Sverige redan sommaren 2013 på ett visum efter inbjudan till FC Rosengård, vilken bröderna ordnat. Det blev aldrig något spel i Rosengård och även Mjällby nobbade honom innan han våren 2014 tillbringade mesta tiden som reserv i dåvarande division 2-laget BW 90 innan Sirius upptäckte honom.
I Sirius spelar han centralt, men det vore inte svårt att se honom i en roll som ytter med rätt att vandra inåt i Malmö FF. Han skulle med andra ord kunna användas på flera positioner och det är ju inte osannolikt att MFF tappar mittfältare allra senast i höst. En värvning av Sarfo skulle kunna göra det lättare att släppa någon redan i sommar.
Samtidigt finns det något negativt i den andra vågskålen och det är att Mattias Svanbergs situation blir komplicerad. Han anses med rätta vara en jättetalang både centralt och på kant, men har nästan inte fått speltid i vår. Vad händer med honom och hans situation om Sarfo skulle hamna i MFF?
Läs alla artiklar om: MFF 13 juni
Gå till toppen