Vellinge

Tre av Sveriges bästa stränder finns i Vellinge – igen

Åtta svenska stränder klarar kraven för Blå flagg i år – tre ligger i Vellinge.
– Att vi får märkningen för femte året på raken känns som ett väldigt fint betyg, säger Rikard Karlsson, enhetschef för kommunens fritidsverksamhet.

Kämpingestranden är en av tre stränder i Vellinge som får Blå flagg i sommar.Bild: Hussein El-Alawi
Blå flagg startade i Frankrike för drygt tre decennier sedan och finns i Sverige sedan 1994. I sommar har över 4 000 fritidsbåtshamnar och stränder i 47 länder fått den internationella miljömärkningen. För att få den måste anläggningarna uppfylla en rad krav på bland annat vattenkvalitet, miljö, säkerhet och service.
– Vi jobbar hårt för att det ska vara rent och välstädat, finnas toaletter, duschmöjligheter, sopsortering och livbojar. Dessutom har våra vattenprover visat bra värden de senaste åren, säger Rikard Karlsson.
Åtta stränder i Sverige får Blå flagg i år — bland annat Kämpinge, Skanör och Falsterbo. Även Långa bryggan i Bjärred får märkningen.
– Livräddarna finns med i ansökan för Skanör, men inte för våra andra stränder, även om de gör ett lika viktigt arbete där. Att de finns på plats betyder mycket för säkerheten, säger Rikard Karlsson.
"Livräddarna finns med i ansökan för Skanör, men inte för våra andra stränder, även om de gör ett lika viktigt arbete där. Att de finns på plats betyder mycket för säkerheten", säger Rikard Karlsson.Bild: Andreas Hillergren/TT
Dessutom har elva svenska hamnar blivit godkända. I Skåne vajar den blå flaggan i Båstad hamn, Torekovs gästhamn och Simrishamns småbåtshamn.
Rikard Karlsson tror att märkningen har stor betydelse för turismen.
– Människor känner till Blå flagg. Det är en viktig kvalitetssäkring som är internationellt vedertagen. Är man här som turist och vet vad flaggan betyder så tror jag att man söker sig extra till de stränderna. Det är bra marknadsföring för kommunen, säger han.
– Jag reser själv väldigt mycket. Ser jag att det finns en blåflaggad strand – oavsett var jag är i Europa – så föredrar jag den.
Flaggperioden för Skanör och Falsterbo är den 26 juni –13 augusti. För Kämpinge gäller den 3 juli – 13 augusti.
Mer nyheter från Vellinge hittar du på Här i Vellinge.
Fakta

Andra stränder med Blå flagg

Villabadet, Lidköping.

Svalnäsbadet, Lidköping.

Lagunen camping, Strömstad.

Rösjöbadet, Sollentuna.

Blå flagg drivs av den ideella organisationen Foundation for Environmental Education (FEE).

Gå till toppen