Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Under Sommarlov blir alla barn planetskötare

– Skynda, skynda! Jag tror att jag såg Sommarskuggan!
Elvis Wallström, 4 år, är exalterad. Han stressar på pappa vid den krånglande parkeringsautomaten.
Bakom kullen, bortom parkeringen, räknar publiken ner… tio, nio, åtta… Det är premiär för årets upplaga av SVT:s ”Sommarlov”.

Alex Hermansson har saknat publiken så mycket att hans premiärnerver fick vila i en låda en stund.Bild: Peter Frennesson
De hinner precis i tid till sändningen, Elvis Wallström med storasyster och pappa, Edith och Tommy Wallström.
På gräsmattan brer några hundra barn och vuxna ut sig, framför Sommarlovsbussen Busster som är återfunnen efter en hel del dramatik.
Malin Olsson, som brukar leda Sommarlov - som direktsänds från Scaniabadet i Malmö - är denna gång hemma med sin nyfödda bebis.
Men på plats finns hennes programledarkollegor Angelika Prick och Alex Hermansson. De första minuterna är det dock bara Angelika Prick som syns till. Alex Hermansson ligger instängd i en trälåda eftersom premiärnerverna fått honom att köra "lian i takkronan" därhemma och skrika sådant som:
– Bara en vecka kvar nu! By the way, vad ska vi laga till middag?!
När han äntligen släpps ut springer han omkring och kramar barnen. Han har saknat dem, saknat picknickväskorna, publikens hattar, gräset och till och med kamerateamet. Allt med Sommarlov. Och nu är första programmet igång.
Saknaden verkar vara ömsesidig, barnen tjoar.
– Men var är Sommarskuggan? undrar Elvis Wallström som nu slagit sig ner på en filt.
"Det bästa med Sommarlov är att vara ledig från från förskolan och vara här istället", tycker Edith Wallström, 5 år. Just idag syns Sommarskuggan inte till, till fyraårige lillebror Elvis stora besvikelse "Men håll ut, man vet aldrig när den dyker upp", säger Anna-Maria Nildén - projektledare för SVT:s Sommarlov - till syskonen. Det svaret tycker Elvis Wallström är "ganska bra".Bild: Peter Frennesson
Sedan 2013 sänds Sommarlov just från en buss vid Scaniabadet, men denna gång ser det lite annorlunda ut på platsen. Ett skrotlager har hamnat intill bussen och där sprider stanken ut sig. Och medan programledarduon funderar över vad de ska göra under sitt lov blåser det in plastpåsar, pantburkar och annat skräp, rakt in i sändning.
Ännu har inte programledarna förstått det – men i år ska de bli planetskötare och få barnen med sig. Årets tema: Hylla jordklotet.
– Bra och roligt, tycker Kaysee Songisepp, 7 år, som sitter i publiken tillsammans med sin klass från Malmö International School.
– Ibland när jag hittar skräp brukar jag plocka upp det och slänga det i soptunnan, säger han.
Tina Mackic som är en av redaktörerna för programmet berättar mer om temat:
– Vi ska lära oss vad vi ska göra av allt skräp, lära oss att inte slänga mat och att lappa kläder. Olika sätt att ta hand om planeten och att inte skapa mer skräp, säger hon.
Precis som tidigare år kommer Sommarlov att innehålla förproducerade inslag. Även Sommarskuggan, som nyligen hotade hela Sommarlovsprogrammets existens genom att ta bussen, kommer att dyka upp och ställa till det.
Gudrun Knagg, 4 år, är inte rädd för Sommarskuggan, fast den stundtals är läskig.
– Det är en människa som har klätt ut sig till Sommarskuggan. Den är egentligen snäll, men dum bara för att den vill vara med, förklarar hon.
Gudrun Knagg, 4 år, är på plats tillsammans med pappa Per Knagg och lillebror Plura. "Allt med Sommarlov är bäst". Till och med Sommarskuggan med sitt svarta slem.Bild: Peter Frennesson
För teknikteamet är det knappast just skuggor som kan hota programmet.
– Åska över området är det enda som kan göra att inspelningen ställs in, säger Per Stadin, som håller till i ”teknikcontainern” och därmed ansvarar för tekniken på inspelningsplatsen.
När första inspelningstimmen är över är han nöjd. Det har inte regnat på tvären. Inget annat extremväder har heller uppenbarat sig över inspelningsområdet.
– Och nu är det bara 67 program som återstår, säger han.
Efter premiären är programledarna Alex Hermansson och Angelika Prick också glada.
– Det har redan gått ett år, det känns overkligt att stå här igen, säger Angelika Prick.
– Det är bara positivt att vara snäll mot planeten. Jag kommer själv att lära mig massor av inslagen och experterna vi kommer att ha i programmet här i sommar, säger Alex Hermansson.
Fakta

SVT:s Sommarlov

Sommarlov visas i Barnkanalen varje morgon 09.00 och varje kväll 18.30, till och med 18 augusti.

Livesändningen från Scaniabadet i Malmö äger enbart rum på vardagarna.

Som tidigare innehåller programmet även mindre tv-serier.

På fredagar kommer det att vara artistuppträdanden. Bland andra Boris René, Wiktoria och Benjamin Ingrosso. Hela programmet finns på barnkanalen.se

Premiären av Sommarlov denna måndag: blåst och blå himmel. Det enda väder som egentligen kan hota direktsändningen är åska, berättar Per Stadin, teknikansvarig på plats under sändningen.Bild: Peter Frennesson
Gå till toppen