Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

"Det går inte att förstå att han är borta"

Ulf Stark var författaren som tog barns och ungdomars känslor på allvar. Med en Augustprisnominering i fjol visade han verkshöjd in i det sista. Nu sörjs den omtyckte barnboksförfattaren av sina närstående och kollegor.

Ulf Stark blev 72 år. Arkivbild.Bild: Jessica Gow/TT
Ulf Stark diagnostiserades med cancer för två månader sedan och gick bort natten mot tisdagen, 72 år gammal.
– Själva händelseförloppet var väldigt snabbt. Han har befunnit sig på sjukhus och rehabiliteringshem och kom hem därifrån för tre veckor sedan. Vi hade bestämt att han skulle somna in här hemma i sin egen säng, säger hans hustru Janina Orlov till Dagens Nyheter.
Stark, en av Sveriges främsta barn- och ungdomsförfattare med böcker som ”Kan du vissla Johanna?” och ”Min vän Percys magiska gymnastikskor” på sitt cv, var aktiv ända in i slutet, enligt Orlov som säger till Dagens Nyheter att han hann färdigställa ytterligare en bok innan sin död.
Bland vännerna möts dödsbeskedet av stor sorg. Illustratören Stina Wirsén samarbetade senast med Ulf Stark i boken "Systern från havet" som gavs ut 2015. Hon visste om att han var allvarligt sjuk, men har svårt att ta in att han är borta.
– Det är så svårt att greppa att han inte ska finnas mer och att han inte ska verka mer. Det går liksom inte att förstå. Vi hade flera böcker vi skulle göra tillsammans, säger hon.
Wirsén beskriver Ulf som en mycket kreativ person med stark integritet, en person som inspirerade andra att skriva uppriktigt om riktiga ämnen och verkliga känslor även om böckerna vänder sig till små barn:
– Han var en fri själ. Det vi delade var den starka tilltron till läsaren, det måste man ha oavsett om det är en tvååring eller en sjuttioåring man vänder sig till.
Starks böcker fick även liv i tv-rutan och på bioduken, ofta med manus skrivna av honom själv.
Skådespelaren Börje Ahlstedt, "farfar" i filmen "Percy, Buffalo Bill och jag", minns en "mycket sparsmakad man" med värme.
– Han hade det här minimala språket. Vad en mindre begåvad människa skulle ha behövt 50 ord för att uttrycka, där behövde han fem ord. Med Ulf kände jag mig trodd som skådespelare. Han hade allvar och intelligens, säger han.
För regissören Ella Lemhagen var det möjligheten att få arbeta tillsammans med Stark som gjorde att hon tackade ja till att regissera filmen "Tzatsiki, morsan och polisen".
– Jag var först inte så intresserad av att göra barnfilm, men när jag fick höra att det var Ulf Stark som skulle skriva manus så tänkte jag om. Filmen fick ett lite större djup. Han tillförde en dimension som jag inte läste in i böckerna på samma sätt, säger hon.
Ulf Stark har hyllats för sin förmåga att ta barns och ungdomars känslor på allvar samtidigt som han behärskade bruket av humor. Ofta byggde han sina berättelser på sina egna upplevelser som barn – som i "Systern från havet" där rollfiguren Margareta hellre vill ha en hund som lekkamrat än det finska krigsbarnet Sirkka.
– Först tänkte jag att det kanske skulle bli fånigt med någon som önskade sig en hund, men jag önskade mig själv en hund så mycket när jag var liten att en brorsa inte hade varit något alternativ – om jag hade fått välja, sade Ulf Stark till TT i samband med att boken gavs ut 2015.
Åsa Warnqvist, forskningsledare på Svenska barnboksinstitutet, säger att Ulf Starks författargärning är av sådan enorm betydelse att den knappt går att sammanfatta:
– Han har betytt oerhört mycket för den svenska och internationella barn- och ungdomslitteraturen. Det går nästan inte att sammanfatta allt han har gjort och hur mycket han har betytt.
Fakta

Fler röster om Ulf Stark

"Jag är lite tagen just nu. Det var alltid roligt att jobba med en författare som är så omsorgsfull med texten, och som förstår att en bilderbokstext är väldigt genomarbetad. Det märks att han började som poet", säger illustratören Anna Höglund.

"Det var en enorm ära att få manuset av honom. 'Fan Mati, vi måste göra något tillsammans', sade han. Han hade sin arbetslokal väldigt nära min och så gav han mig manuset till 'Storebrorsan'. Det passade mig så bra, eftersom jag var lillebrorsa", säger illustratören Mati Lepp som gjorde fem böcker tillsammans med Ulf Stark.

"Det är en stor förlust för alla som kände honom och naturligtvis för alla barn. Han hade den här förmågan att det han skrev var väldigt tillgängligt, även hans äldre böcker känns moderna. Det är det svåraste som finns att skriva roligt, och Ulf fick det att verka lätt. Samtidigt har han ett allvar, han var aldrig tramsig", säger Mårten Sandén, barnboksförfattare och ledamot av Svenska Barnboksakademin där även Ulf Stark satt som ledamot under åren 1989 till 1998.

Fakta

Ulf Stark

Ulf Stark föddes 1944 och växte upp i förorten Stureby i Stockholm.

Debuterade 1964 med diktsamlingen "Ett hål till livet" och gav ut sin första barnbok 1975. Men det var inte förrän 1984 som genombrottet kom med barnboken ”Dårfinkar och dönickar” som även blev en populär tv-serie.

Därefter gav Ulf Stark ut flera litterära succéer som ”Jaguaren”, ”Min vän Percys magiska gymnastikskor”, ”Kan du vissla Johanna?” och ”Min vän shejken i Stureby”.

Augustpriset, Deutscher Jugendliteraturpreis och Astrid Lindgren-priset är bara några av de priser och utmärkelser författaren mottagit.

Med sina åtta Augustnomineringar, senast 2016, är Ulf Stark en av dem som nominerats till priset flest gånger.

Källa: Bonnier Carlsen

Gå till toppen